Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Зеленський анонсував угоду з Польщею щодо спільного прикордонно-митного контролю

«Польща та Україна захищають спільний для країн всесвіт...»

Фото president.gov.ua.

Зеленський анонсував угоду з Польщею щодо спільного прикордонно-митного контролю

За словами Президента України, згодом буде передбачено й єдиний умовний кордон, коли Україна буде членом ЄС

Президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда домовилися про підписання двосторонньої угоди щодо спільного прикордонно-митного контролю.

Про це Зеленський заявив під час промови у Верховній Раді, текст якої опублікував заступник керівника Офісу президента України Андрій Сибіга, передає УНІАН.

Ми планували збудувати Меморіал примирення на спільному кордоні. Але українські кордони перейшли ті, хто хоче інших меморіалів. І присвячених зовсім не миру.

«Госць в дом – Бог в дом. Це польське прислів’я, яким я вітаю в Києві нашого гостя, друга і брата, президента Польщі Анджея Дуду. Ця народна мудрість про те, що кожний твій гість – божа благодать. І це світогляд, за яким поляки з початку повномасштабної війни Росії проти України прихистили мільйони наших громадян – жінок, дітей, літніх людей та всіх інших, у чиї двері 24-го лютого постукали зовсім інші гості, яких ми ніколи не хотіли приймати і які мають інші прислів’я і народні мудрості», - зазначив він.

Президент наголосив, що цю свою «іншість» Росія доводить вже 88 днів, назвавши їх 88 днями безумства, адже ворожі ракети, бомби і снаряди летять у житлові будинки, школи, лікарні, музеї, театри, храми, навіть кладовища.

«Разом з тим, сама того не усвідомлюючи, 24 лютого Росія зруйнувала ще дещо. Це – своєрідне «сховище» минулих суперечностей між Україною і Польщею. В один день стало ясно, що всі ці суперечності – не мають сили, коли є сила такої загрози. Загрози виживанню наших народів. Ми з Анджеєм прагнули справжнього порозуміння між нашими народами, разом розбирали це «сховище». Ми планували збудувати Меморіал примирення на спільному кордоні. Але українські кордони перейшли ті, хто хоче інших меморіалів. І присвячених зовсім не миру», - підкреслив Зеленський.

Він наголосив, що 24 лютого, хоч і випадково, змінило народи Польщі та України та самі країни: «Зірки завжди складаються так, що у найважчі періоди затемнення – українці і поляки єднаються і стають пліч-о-пліч, попри минулі чвари і «туманності».

Читайте також: Журі на «Євробаченні» не порушить єдність Польщі та України, – Зеленський (Відео).

За словами глави держави, Польща та Україна захищають спільний для країн всесвіт під назвою «свобода і незалежність» у часи, коли РФ чинить варварство космічного масштабу.

«Такого ж масштабу сьогодні сягає розуміння, взаємодія, дружба і братерство України і Польщі. 24 лютого ми почали писати новий том нашої спільної історії. Єдність наших народів має тривати вічність. Її ніколи більше не має паплюжити ворожнеча», - сказав він.

Президент додав, що Україна і Польща обрали один шлях, на якому навчились розрізняти ворогів і цінувати друзів, цінувати один одного і поважати.

«Сьогодні ми з Анджеєм розуміємо один одного з півслова. Наші парламенти, уряди і загалом наші народи – розуміють один одного як ніколи. І неважливо кирилиця чи латиниця, неважливо, як ми пишемо «воля» і «незалежність». Важливо, що ці речі українці і поляки промовляють однаково. І однаково готові їх захищати. Україна робить це вже. На самій передовій. Захищає не тільки себе, але і всю Європу», - зазначив Зеленський.

На його думку, поляки це знають, цінують, поважають, допомагаючи Україні як брати і союзники. Зокрема, Польща є одним з лідерів не тільки у підтримці України, але й у захисті і просуванні санкцій, які необхідні, щоб примусити Росію до миру.

Він подякував за підтримку усім полякам, назвавши польські міста, які є містами-побратимами українських міст.

«Майже всі наші міста є побратимами польських. Побратимами є і наші народи. Сестрами є наші країни. Ми рідні. І між нами немає бути кордонів чи барʼєрів. Український і польський народи ментально вони давно не розділяють. Тож, ми дійшли згоди найближчим часом втілити це і у відповідній двосторонній угоді. Спершу щодо спільного прикордонно-митного контролю, а згодом і єдиного умовного кордону, коли Україна буде членом Європейського Союзу», - розповів Зеленський.

Telegram Channel