Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Литва намагається створити коаліцію для розблокування Одеського порту

Увесь світ з Україною.

Фото: УНІАН.

Литва намагається створити коаліцію для розблокування Одеського порту

Литовський міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс утворює коаліцію країн для безпечного вивезення українського зерна з Одеського порту, заблокованого російськими військами

Про це повідомляє національний мовник LRT, передає Укрінформ

«Насамперед ми шукаємо дипломатичну підтримку, ми докладемо зусиль для формування певної групи держав, які могли б розблокувати Одесу», - сказав Ландсбергіс.

Цю заяву він зробив після відвідання Великої Британії, де обговорив блокаду Одеського порту з міністром закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. Вона підтримує таку ініціативу Литви. «Ми маємо вирішувати цю глобальну проблему забезпечення продовольством. Сполучене Королівство шукає термінове рішення, як вивезти зерно з України», - сказала Трасс.

Ми шукаємо дипломатичну підтримку, ми докладемо зусиль для формування певної групи держав, які могли б розблокувати Одесу.

За словами Ландсбергіса, Британія має військову інфраструктуру, яку можна відправити в Чорне море для супроводу зерновозів, але представники країн домовилися поки не обговорювати це питання в деталях. За словами голови литовської дипломатії, сформована ним коаліція не узгоджуватиметься на рівні НАТО, але «це не означає, що в цій операції не може брати участь окрема держава НАТО».

«Важливо, щоб про ідею знали не лише країни НАТО та Євросоюзу, а й ті країни, які сьогодні потребують зерна. Мета - поінформувати країни Північної Африки, Близького Сходу та Сахельського регіону про те, що їхній добробут та доступ до продовольства залежать від російської блокади та її зняття», - пояснив Ландсбергіс.

Читайте також: В Україні розпочнуть будівництво європейської залізниці.

Telegram Channel