Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
ВООЗ підтвердила 780 випадків захворювання на віспу мавп у світі

Бережіть себе та рідних.

Фото: УНН.

ВООЗ підтвердила 780 випадків захворювання на віспу мавп у світі

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила в неділю про 780 лабораторно підтверджених випадків віспи мавп із 27 неендемічних країн, при цьому глобальний рівень ризику є помірним

ВООЗ заявила, що цифра в 780 для випадків було зареєстовано з 13 травня до 2 червня, ймовірно, є заниженою через обмежену епідеміологічну та лабораторну інформацію, передає УНН з посиланням на AFP.

«Вельми ймовірно, що інші країни виявлять випадки, і буде подальше розповсюдження вірусу», - додали в агентстві охорони здоров'я ООН.

ВООЗ перерахувала неендемічні країни, які повідомили про більшість випадків, як Велика Британія (207), Іспанія (156), Португалія (138), Канада (58) та Німеччина (57).

Крім Європи та Північної Америки, випадки також були зареєстровані – у поодиноких цифрах – в Аргентині, Австралії, Марокко та Об'єднаних Арабських Еміратах.

Один випадок віспи мавп у неендемічній країні вважається спалахом.

За даними ВООЗ, більшість зареєстрованих випадків досі були зафіксовані через служби сексуального здоров'я або інші служби охорони здоров'я та переважно стосувалися чоловіків, які мають статеві контакти з чоловіками.

«Хоча нинішній ризик для здоров'я людини і населення в цілому залишається низьким, ризик для здоров'я населення може стати високим, якщо цей вірус скористається можливістю закріпитися в неендемічних країнах як широко поширений патоген людини», — йдеться у повідомленні про спалах захворювання. — ВООЗ оцінює ризик на глобальному рівні як помірний, враховуючи, що це перший випадок, коли багато випадків і осередків віспи мавп реєструються одночасно в неендемічних та ендемічних країнах».

За даними ВООЗ, більшість зареєстрованих випадків досі були зафіксовані через служби сексуального здоров'я або інші служби охорони здоров'я та переважно стосувалися чоловіків, які мають статеві контакти з чоловіками.

Організація заявила, що у багатьох випадках не було класичної клінічної картини віспи мавп: деякі описували появу пустул до таких симптомів, як лихоманка, та наявність виразок на різних стадіях розвитку – і те, й інше нетипове.

ВООЗ заявила, що не було смертей, пов'язаних зі спалахами в неендемічних країнах, але повідомлення про випадки продовжують надходити з ендемічних районів.

До списку ендемічних держав ВООЗ входять Камерун, Центральноафриканська Республіка, Конго-Браззавіль, Демократична Республіка Конго, Ліберія, Нігерія, Сьєрра-Леоне, Габон та Кот-д'Івуар, а також Гана, де вірус був виявлений лише у тварин.

У перших семи із списку цих країн за перші п'ять місяців 2022 року було зареєстровано 66 смертей.

Читайте також: Вакцинація триває: Кузін заявив, що немає жодних підстав для припинення щеплень проти ковіду.

Telegram Channel