Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Війна може позбавити світ трьох урожаїв української пшениці

Загалом Україна посіяла 6,5 млн га озимої пшениці під урожай 2022 року, але лише 5 млн га змогли обмолотити фермери на підконтрольній Уряду території.

Фото із сайту agropolit.com.

Війна може позбавити світ трьох урожаїв української пшениці

«Ми не можемо вивезти торішній урожай, ми не можемо зібрати і вивезти поточний, і ми, очевидно, аграрії не дуже захочуть сіяти наступний»

Падіння площі озимої пшениці під урожай 2023 року на підконтрольній Україні території може становити значний відсоток.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський переконаний, що російська війна може позбавити світ трьох українських врожаїв пшениці, що призведе до її глобального дефіциту, а отже, зростання цін до рекордного рівня. Про це повідомляє landlord.ua з посиланням на інформаційне агентство Reuters.

«Зараз ми говоримо про три врожаї пшениці одночасно: ми не можемо вивезти торішній урожай, ми не можемо зібрати і вивезти поточний, і ми, очевидно, аграрії не дуже захочуть сіяти наступний», – зазначив міністр.

В Україні традиційно вирощують озиму пшеницю, яку аграрії починають сіяти з кінця літа, але цього року виробники ще думають, чи будуть сіятися з огляду на ускладнений експорт.

Річ у тім, що в Україні до кінця року буде накопичено величезні надлишки, які можуть становити від 55 до 60 тонн зернових та олійних разом, які наразі просто ніде зберігати.

В Україні до кінця року буде накопичено величезні надлишки, які можуть становити від 55 до 60 тонн зернових та олійних разом, які наразі просто ніде зберігати.

Падіння площі озимої пшениці під урожай 2023 року на підконтрольній Україні території може становити значний відсоток.

Загалом Україна посіяла 6,5 млн га озимої пшениці під урожай 2022 року, але лише 5 млн га змогли обмолотити фермери на підконтрольній Уряду території. Так, із решти 1,5 млн га на окупованій території залишається щонайменше 5 млн тонн пшениці, яку неможливо зібрати. Проте навіть без цього дефіциту запаси пшениці в Україні цьогоріч можуть досягти 23 млн тонн при внутрішньому споживанні на рівні 5 млн.

Цієї весни аграрії вже перейшли з кукурудзи на соняшник, оскільки олійне насіння важить менше на гектар, але продається дорожче. Подібний перехід може статися з пшеницею.

«Усе це дуже погано для решти світу. Вони думають, що через декілька місяців буде новий урожай, а війна десь далеко, чи, може, сторони помиряться, а може, щось інше зміниться. Але що буде, коли вони прийдуть купувати зерно в липні-серпні, а їм відмовляють, або ціна сягатиме $ 600 за тонну?», – констатував міністр.

Читайте також на volyn.com.ua: «Україна втратила 25% посівних площ через війну».

Telegram Channel