Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Попереду дуже багато роботи – Порошенко розказав, що треба зробити найближчим часом для членства України в ЄС

«Ми всі маємо об’єднатися і рухати країну вперед».

Фото Європейська солідарність.

Попереду дуже багато роботи – Порошенко розказав, що треба зробити найближчим часом для членства України в ЄС

Петро Порошенко в ефірі телемарафону «Європейський вибір» на телеканалах «Прямий» та «5 канал» розказав, якими мають бути перші кроки України після отримання статусу кандидата в члени Євросоюзу. Він наголосив – всі мають об’єднати зусилля і рухати країну вперед

«Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, з якою я мав дуже довгу розмову і дуже ефективні зустрічі, яка зробила величезний внесок в отримання нами кандидатства, чітко сформулювала – чого Європейська комісія чекає від України найближчим часом. Я ще раз підкреслюю – до початку переговорів про вступ. До початку обговорення критеріїв з 35 розділів, яким Україна має відповідати», – говорить п’ятий Президент. 

«Європейська комісія, Європейський Союз чекають прозорої процедури відбору суддів Конституційного суду, в тому числі із застосуванням міжнародних експертів. Маємо якнайшвидше сформувати прозору і ефективну Вищу раду правосуддя, яка буде реалізовувати продовження судової реформи», – пояснює Порошенко. 

«Ми маємо зробити кроки щодо законодавства про свободу ЗМІ і незалежності регулятора ЗМІ від діючої влади, і надзвичайно важливо, щоб всі це розуміли», – зазначає Петро Порошенко. 

Хочу наголосити: Урсула фон дер Ляєн окремо відзначила як важливий критерій те, що у нас були поведені у 2019 році чесно і прозоро президентські вибори. І те, що відбулася націоналізація наскрізь корумпованого ПриватБанку, де були зупинені дії окремих осіб, які грабували Україну і висмоктувати мільярди доларів з економіки  української держави.

«Йдеться про негайне призначення Спеціалізованого антикорупційного прокурора за прозорою процедурою. Незалежного Директора Національного антикорупційного бюро, який має зробити якнайшвидше кроки щодо боротьби з корупцією», – перераховує Порошенко. 

«Маємо отримати висновки Венеційської комісії по антиолігархічному закону. Хочу наголосити: Урсула фон дер Ляєн окремо відзначила як важливий критерій те, що у нас були поведені у 2019 році чесно і прозоро президентські вибори. І те, що відбулася націоналізація наскрізь корумпованого ПриватБанку, де були зупинені дії окремих осіб, які грабували Україну і висмоктувати мільярди доларів з економіки  української держави», – нагадав Порошенко. 

«Ми маємо забезпечити взаємодію з FATF щодо ефективної боротьби з відмиванням грошей. І величезну кількість інших речей, які забезпечують демократію, права людини, свободу слова і верховенство права», – наголосив Петро Порошенко. 

«Здається, нібито це багато. Повірте мені з мого власного досвіду – це поки що дуже мало. Коли ми лише готувалися до підписання Угоди про асоціацію і обговорювали ті законопроекти, які тоді треба було прийняти, існував так званий «список Фюле» (Штефан Фюле – у 2010-2014 Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства в Європейській Комісії – ред.). Я йому казав: дуже важко за такий короткий термін прийняти десятки законів. Він каже: все, що ви зможете зробити зараз до початку вступних переговорів, – це навіть не порівняти з тим, що вам треба буде зробити під час переговорів. Це будуть тисячі законів, нормативних документів, які адаптують законодавство України до законодавства ЄС, запровадять правила і дадуть можливість Україні відчувати себе повноцінним членом Європейського Союзу», – згадує п’ятий Президент. 

«Я переконаний, що це буде, і я переконаний, що це буде в максимально можливі терміни. Ми всі маємо об’єднатися і рухати країну вперед», – резюмує Порошенко.

Джерело: Європейська солідарність.
Telegram Channel