Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
МЗС України заявило про розрив дипломатичних відносин із Сирією

Фото: Еспресо.

МЗС України заявило про розрив дипломатичних відносин із Сирією

Українська сторона також розпочинає процедуру запровадження торговельного ембарго щодо Сирії, а також накладення інших санкцій щодо сирійських юридичних та фізичних осіб

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує рішення Сирійської Арабської Республіки визнати т.зв. «незалежність» тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях і розглядає це рішення як «недружній акт щодо України, посягання на її суверенітет та територіальну цілісність, грубе порушення українського законодавства, Статуту ООН та основоположних норм і принципів міжнародного права». Про це йдеться у заяві відомства від 30 червня, передає Радіо Свобода.

«Не маємо сумнівів, що сирійський режим намагається надати псевдосуб’єктності російським окупаційним адміністраціям на Донеччині та Луганщині на замовлення своїх кураторів в Кремлі. У відповідь на цей недружній акт Україна заявляє про розрив дипломатичних відносин з Сирією без розриву консульських відносин, відповідно до статті 2 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року. Українська сторона також розпочинає процедуру запровадження торговельного ембарго щодо Сирії, а також накладення інших санкцій щодо сирійських юридичних та фізичних осіб», – йдеться у заяві МЗС.

Сирійський режим намагається надати псевдосуб’єктності російським окупаційним адміністраціям на Донеччині та Луганщині на замовлення своїх кураторів в Кремлі.

У відомстві нагадали, що «у зв’язку із злочинами режиму Башара Асада проти сирійського народу» українська сторона закрила посольство України в Дамаску іще в 2016 році, а також в 2018 році наказала закрити посольство Сирії в Києві. Наразі, кажуть дипломати, захист інтересів українців в Сирії здійснює українське посольство в Лівані.

29 червня Сирія ухвалила рішення визнати «незалежність та суверенітет» так званих «Донецької та Луганської народних республік». Президент України Володимир Зеленський заявив, що це «нікчемна історія», і що «жодних відносин України із Сирією більше не буде, а санкційний тиск проти Сирії навпаки буде ще більшим».

Читайте також: Вже не про «денацифікацію»: кремлівський диктатор зменшив апетити щодо України.

Telegram Channel