Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Окупанти погрожують відібрати дім у вчителів, які відмовляються від співпраці з ними

Насамперед окупаційні війська вилучають та знищують українську літературу та підручники історії та мови.

Фото іх сайту espreso.tv.

Окупанти погрожують відібрати дім у вчителів, які відмовляються від співпраці з ними

А українське законодавство таким педагогам «шиє» колабораціонізм з ворогом

Москва зобов’язала українських вчителів на окупованих територіях протягом кількох тижнів підписати документ про готовність перейти на навчання за російською шкільною програмою.

Цей крок ставить багатьох із вчителів у скрутне становище. Якщо вони не підпишуть, вони втратять роботу поставлять себе під ризик помсти з боку російських військ.

Якщо підпишуть, є ризик звинувачень з боку української влади, яка розглядає навчання за російською програмою як форму колабораціонізму з ворогом, цитує The Guardian «Дзеркало тижня».

Видання поспілкувалося з вчителями в окупованих росією частинах південного сходу України, імена яких з міркувань безпеки не можуть бути розкриті. Вони розповіли, що приблизно в середині червня новопризначена місцева влада повідомила їм, що вони повинні до 21 липня або підписати документ, який засвідчує їхню готовність навчати за російською шкільною програмою, або піти у відставку, причому багатьом з них погрожували виселити з їхніх будинків.

Один вчитель, який живе в селі на окупованій території Харківщини, сказав: «Наразі документ просили підписати лише вчителів історії, географії, мови та початкових класів».

«Навчальні програми з математики, фізики, біології та хімії в Росії не мають пропагандистського характеру, тому їх залишають у спокої, принаймні поки що», – додав він.

У програмі з літератури твори більшості українських письменників, швидше за все, зникнуть, тоді як російська навчальна програма з історії стала більш політизованою за останні роки, особливо на російському наративі радянської перемоги у Другій світовій війні. В ній немає місця для критичного осмислення репресій радянського періоду чи імперського минулого росії.

Вчителям, які підпишуться, загрожує судове переслідування за сприяння ворогу, якщо окуповані території повернеться під контроль України.

Вчителям, які підпишуться, загрожує судове переслідування за сприяння ворогу, якщо окуповані території повернеться під контроль України.

Міністерство освіти і науки України розглядає навчання за російськими стандартами як різновид співпраці, а до Кримінального кодексу України нещодавно було внесено зміни, які передбачають покарання до трьох років позбавлення волі за «пропаганду в навчальних закладах з мета допомоги російській армії».

Але багато хто вважає, що прокурори повинні бути поблажливими в деяких випадках.

«Ми повинні дуже чітко розрізнити, чи людину примушували працювати під тиском або навіть під загрозою життю, чи вона добровільно співпрацювала, чи була ініціатива співпрацювати», – прокоментував Сергій Горбачов, освітній омбудсмен України.

Читайте також на volyn.com.ua: «Переселенці з Київщини: «Ми поїхали з Волині, але часточка нашої душі залишилася там»​».

Telegram Channel