Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
У Володимирській громаді реорганізують школи: подробиці

Фото: osvita.ua.

У Володимирській громаді реорганізують школи: подробиці

1 липня у Володимирській міській раді відбулось спільне засідання постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів разом із постійною комісією з питань освіти, науки, культури, туризму, молодіжної політики, спорту і міжнародного співробітництва. У засіданні також узяли участь керівники загальноосвітніх шкіл громади

На порядок денний засідання були винесені питання, що стосуються реорганізації мережі закладів загальної середньої освіти громади на 2022-2027 роки, а також реорганізації МНВК, перейменування міської гімназії та призупинення набору у початкові класи цього навчального закладу.

Як пояснила начальник управління з гуманітарних питань Оксана Бігун, більшість цих питань – вимога нового законодавства про повну загальну середню освіту. Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про освіту» (дата прийняття 05.09.2017 року) освітню діяльність мають забезпечувати три типи закладів: початкові школи, гімназії, які дають базову середню освіту, і ліцеї (старша школа). Відтак більше не існуватиме таких типів як загальноосвітня школа І, І-ІІ, І-ІІІ ступенів. Таким чином, перейменувати заклади загальної середньої освіти необхідно до 28 вересня 2022 року.

Усі міські школи, окрім 7-ї, яка матиме назву «Початкова школа Володимирської міської ради», стануть ліцеями.

На засіданні комісій презентували план реорганізації закладів загальної середньої освіти відповідно до якого ЗОШ І-ІІ ступенів села Ласків буде перейменована у гімназію, опорний заклад «ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Суходоли» стане ліцеєм села Суходоли, а філія опорного навчального закладу села Суходоли у Новосілках матиме назву початкової школи с.Новосілки-філії ліцею с. Суходоли Володимирської міської ради.

Усі міські школи, окрім 7-ї, яка матиме назву «Початкова школа Володимирської міської ради», стануть ліцеями. Зміни торкнуться і міжшкільного навчально-виробничого комбінату, який пропонується реорганізувати шляхом приєднання до ліцею імені Олександра Цинкаловського у вигляді філії.

Під час обговорення члени комісій поцікавились чому у переліку навчальних закладів, які підлягають реорганізації, зазначена Дігтівська філія опорного закладу, яка уже багато років є недіючою. Як пояснила Оксана Бігун, даний заклад не пройшов процедуру ліквідації, тому, щоб її здійснити треба спершу привести статутну документацію до чинних норм. Також депутати зауважили, що для того, аби не було плутанини, до назви ліцеїв імені О. Цинкаловського та А. Кореневського варто додати нумерацію – №4 та №5.

Хоча процес реорганізації шкіл у гімназії, ліцеї та початкові школи триватиме до 2027 року, проте перші кроки по створенню профільного ліцею, який в місті буде один, потрібно уже, – наголосила керівниця управління з гуманітарних питань, пояснюючи чому у порядок денний окремим винесли питання перейменування гімназії О. Цинкаловського у ліцей. Оскільки за результатами роботи комісії та проведеного аналізу цього навчального закладу пропонується створити міський профільний ліцей для учнів старших класів саме на базі міської гімназії.  

Розглянули депутати двох постійних комісій і питання призупинення набору у початкові класи з 2022 року у гімназію імені Олександра Цинкаловського, що є наступним етапом реорганізації даного закладу у профільний ліцей, де навчатимуться лише учні 10-11-х класів. Під час обговорення учасники зійшлись на думці, що тим, хто уже подав заявки на вступ до першого класу гімназії, буде запропоновано перейти на навчання у ЗОШ №5.

Депутати також доповнили даний проєкт рішення іще одним пунктом про переведення усієї початкової ланки гімназії, а саме учнів 2-4-х класів до школи ім.А.Кореневського, адже у цьому навчальному закладі є належне укриття та необхідна матеріальна база. Разом з учнями до нової школи на роботу перейдуть і вчителі.

Депутат Костянтин Зінкевич запропонував управлінню з гуманітарних питань розглянути можливість переведення старших класів ЗОШ №5 та інших шкіл громади у міську гімназію, на базі якої буде створений профільний ліцей. Окрім цього, члени комісій підтримали рішення, яке буде винесене на чергове засідання сесії, що стосується реорганізації (приєднання) міжшкільного навчально-виробничого комбінату шляхом приєднання до ліцею.

У «різному» депутати поцікавились у керівництва управління з гуманітарних питань станом укриттів у навчальних закладів громади, адже його наявність є визначальною для відновлення освітнього процесу в очному режимі. А депутат Олег Тимосевич висловив рекомендацію підготувати на наступну сесію міської ради проєкт рішення про заборону УПЦ московського патріархату, як це вже зробили у багатьох містах України.

Читайте також: Вступ-2022: стартувала реєстрація електронних кабінетів для вступників до вишів.

Telegram Channel