Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Мам, купи мені все військове». Колонка мами 4 дітей

У квітні світові ЗМІ облетіло фото 7-річного хлопчика, який став з дерев’яним автоматом на захист Чернігова.

Фото із сайту reuters.com.

«Мам, купи мені все військове». Колонка мами 4 дітей

Коли 5-річна дитина висловлює бажання воювати, хоче спецформу, задумуєшся, як правильно реагувати

Мій мізинчик несподівано заявив, що хотів би військові шорти, футболку та ще й сандалі. Вловивши моє спантеличення, він зрозумів його по-своєму й швиденько додав, що пістолета уже має, тож мені обійдеться дешевше, аніж здається. (Насправді зважувала, чи не зарано гратись у війну).

– Що ж ти зібрався робити у військовому одязі? – питаю.

– Убивати... Злодіїв, наприклад.

Зрозуміло, якщо основні розмови і рідних, і чужих здебільшого про війну, то ти просто не можеш не звертати на це уваги, навіть якщо за віком ще маєш бавитися у пісочку і витирати з губ молоко. У психології є теза, що дитина відображає навколишнє у своїх іграх. Це норма. І страхатися мають не ті батьки, чия малеча береться за іграшкову зброю, а ті, чиї діти, будучи під вибухами, малюють рожеві квіточки і яскраве сонечко.

Ігри у війну, в хижаків, привидів допомагають виплеснути назовні зайву агресію, тому вони важливі для дитини. Правда, в таких ситуаціях точить сумнів: як не пропустити перші паростки надмірної агресії. Де межа нормальності?

У психології є теза, що дитина відображає навколишнє у своїх іграх. Це норма.

сихоаналітик Марія Гончаренко пояснила критерії: «Про наднормову дитячу агресію можна казати, якщо дитина знущається з тварин, все руйнує, часто і без будь-якого контексту ріже людиноподібні іграшки чи імітує способи вбивства. А до дітей, які живуть за часів війни, взагалі треба підходити з іншими мірками. Ідеться не про агресію, а про бажання якось контролювати ситуацію, захищатися, повернути мирне життя. Якщо дитина символічно «вбиває путіна», це дає їй відчуття власної сили, внеску в боротьбу, наближення до перемоги. Такі ігри, як не парадоксально, більше про мир та спокій, ніж про агресію». 

Важливо тільки наглядати, аби усе це було безпечним. 

Пишіть, якщо маєте чим поділитися! Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13, «Цікава газета на вихідні».

Читайте також на volyn.com.ua: «Небо і сатана. Крутезне чтиво​».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel