Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
На Волині ще одна парафія дочекалася свого свята в своїй рідній церкві (Фото)

Під час святкового Богослужіння в храмі Зачаття Праведною Анною Богородиці.

Волинь-нова

На Волині ще одна парафія дочекалася свого свята в своїй рідній церкві (Фото)

У селі Ржищів Мар’янівської територіальної громади Луцького району парафіяни храму Зачаття Праведною Анною Богородиці вперше в своїй церкві помолилися в лоні рідної Православної церкви України

Знаковій події передувало багато суперечок, зібрань, дискусій і образ, які тягнулися більше місяця. Однак 121 людина на парафіяльних зборах була непохитною в своєму рішенні: Україні потрібно дивитися в очі. Ржищів – село, яке не буде кривити душею. Єднання з ПЦУ засвідчить: ржищівці – надійний духовний тил країни, яка бореться з російськими загарбниками. 

Хочеться вірити, що образи швидко зітруться з пам’яті обох сторін. 

– Бо настане час, і трохи більше наших 20 односельчан, котрі залишилися в чужому московському патріархаті, зрозуміють, що ніколи не стануть там своїми. І до Небесного Раю рабів не пускають. А, може, натомість слухати промосковські проповіді візьмуть у руки історію і врешті визнають себе не сліпими, а освіченими людьми, – вірять в ПЦУ.

Духовним наставником вірян у Ржищеві тепер є настоятель церкви о. Роман Грінка. З ним парафіяни вже молилися напередодні неділями на церковному подвір’ї, доки виробляли потрібну документацію. Законопослушно дотримавшись всіх процедур,  5 липня 2022 року зайшли у церкву з новим Статутом, а 7 липня раділи Божественній Літургії.

 – Сьогодні, в день Івана Предтечі, Бог подарував сонячну погоду і для природи, і в наші серця. Церква аж сяяла від щасливих людських усмішок. Людей прийшло стільки, що не було де впасти яблукові. Від велелюдного святкового настрою святиня була схожою на земний Рай! – розповіла депутатка Мар’янівської селищної ради, жителька сусіднього Скриголова Наталія Шанковська. Вона, ржищівська невістка, якраз мала роковини по свекрусі й була очевидицею довгоочікуваної події.

Законопослушно дотримавшись всіх процедур,  5 липня 2022 року зайшли у церкву з новим Статутом, а 7 липня раділи Божественній Літургії.

Віряни заслуховуються звучанням церковного хору. Ним керують дяк Валентина Сцьольна і їмость (дружина священника) Уляна Грінка. На попередніх зібраннях місію старости церковна громада ввірила Володимирові Семенюку.

Гуртом щиро помолилися за дарований Богом день, за українських захисників, перемогу України і її щасливе майбутнє. Діточки запричастилися й  отримали від духовного наставника  благословення святою чашею. Додому всі йшли, окрилені вірою, що невдовзі все буде Україна.

Парафіяни храму Зачаття Праведною Анною Богородиці с. Ржищів через газету «Волинь» адресували вдячність депутатці Мар’янівської селищної ради Наталії Шанковській, старості Бужанівського старостинського округу Іванові Гилю за підтримку й допомогу у вирішенні всіх організаційних питань.

Леся Влашинець.

 
 

Читайте також: «Поспішив, покаявся»: у священника з Горохівщини «апять патріархат мєняєтся»

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel