Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
Останній шлях королеви: де, коли і як проходитимуть похорони Єлизавети II

Вічна пам'ять!

Фото Getty Images.

Останній шлях королеви: де, коли і як проходитимуть похорони Єлизавети II

Королівський похорон завжди був подією вражаючою. Але похорон коханої і довгоправлячої королеви Британії швидше за все перевершить своєю масштабністю всі попередні церемонії

Державний похорон королеви відбудеться у Вестмінстерському абатстві в понеділок 12 вересня. Про те, як саме все відбуватиметься, написав The Sun.co.uk, передає ТСН.

Коли відбудеться королівський похорон

Очікується, що всі подробиці будуть розкриті пізніше після того, як король Чарльз зустрінеться з графом Маршалом, герцогом Норфолком, щоб обговорити останні деталі ретельно зрежисованого прощання.

Дата похорону ще не підтверджена, хоча їх можна очікувати приблизно через десять днів — у понеділок, коли закінчиться десятиденна жалоба, оголошена королем Чарльзом.

Хто нестиме труну і хто піде в траурній процесії

Багато хто очікує, що труну королеви не везтимуть у кареті, запряженій кіньми, її нестимуть на лафеті вулицями Лондона службовці військово-морських сил Великобританії, як це було на похороні її батька, короля Георга VI, чию труну несли матроси Королівського флоту після його смерті у 1952 році.

Численну групу королівських придворних і старших радників було викликано в Букінгемський палац і Кларенс-хаус після її смерті, щоб привести цей план у дію.

Старші члени королівської родини підуть за труною у скорботному мовчанні як це було на похороні Діани та герцога Единбурзького.

Військові вишикуються по вулицях і також приєднаються до ходи.

Глави держав, прем'єр-міністри та президенти, європейські члени королівської родини та ключові постаті суспільного життя будуть запрошені до Вестмінстерського абатства.

Очікується, що на церемонії візьмуть участь до 2000 високопосадовців, а десятки мільйонів телеглядачів з усього світу дивитимуться богослужіння по телебаченню.

Хто буде забезпечувати безпеку

Тисячі людей вишикуються вздовж церемоніального маршруту, щоб засвідчити свою повагу перед похороном. Колишній глава відділу боротьби з тероризмом Нік Олдворт сказав, що поліція та служби безпеки чекають величезних натовпів скорботних.

Олдворт сказав: «Це, ймовірно, буде найбільша операція із забезпечення безпеки, яка будь-коли була проведена у Великій Британії».

Поліцейські з вогнепальною зброєю та снайпери на дахах чергуватимуть, поки кортеж рухатиметься через побоювання потенційних терактів, націлених на великі натовпи. Поліція та служби безпеки контролюватимуть плани з центральної оперативної кімнати у Ламбеті у Південному Лондоні.

Операцію очолить старший офіцер поліції, відомий як золотий командир. Труна буде перевезена до каплиці Святого Георгія.

Де буде похована королева

Пізніше тієї ж ночі високопосадовці королівської сім'ї зберуться на приватну службу поховання, королева буде похована в меморіальній каплиці короля Георга VI. Вона буде поміщена поряд з її матір'ю та батьком та прахом її сестри принцеси Маргарет, яка померла у 2002 році.

Як ще одну зворушливу данину труну її улюбленого покійного чоловіка, принца Філіпа, буде переміщено з Королівського сховища, до неї в каплицю короля Георга VI у Віндзорі.

Хто займатиметься організацією та проведенням похорону

Її похорон планувався протягом десятиліть і буде проведено з військовою точністю до хвилини.

Численну групу королівських придворних і старших радників було викликано в Букінгемський палац і Кларенс-хаус після її смерті, щоб привести цей план у дію.

Граф Маршал візьме він підготовку до похорону, та був і до коронації короля Карла III. Нинішній граф Маршал — 18-й герцог Норфолк Едвард Фіцалан-Ховард, який успадкував цю посаду після смерті батька в 2002 році.

Особистий секретар королеви сер Едвард Янг, який пропрацював на монарха понад 18 років, також відіграватиме ключову роль найближчими днями. Він консультуватиме короля Чарльза з державних та конституційних питань, а також тісно співпрацюватиме з урядом напередодні похорону, щоб забезпечити безперебійне функціонування монархії.

Головний особистий секретар короля Чарльза, сер Клайв Олдертон, буде тісно співпрацювати з сером Едвардом, щоб підготувати Чарльза до життя як монарха.

Анджела Келлі, старший костюмер та особистий радник королеви, ймовірно, відповідатиме за вибір похоронної сукні чи мантії монарха. Вона спостерігає за бригадами швачок, яких також можуть попросити допомогти підготувати жалобний одяг та похоронні вбрання для королівської родини.

Хто зламає білу палицю над могилою королеви.

Лорд Чемберлен, барон Паркер Мінсмерський, також відіграє надзвичайно символічну та маловідому роль під час похорону. Колишній глава розвідки МІ5 є найвищим чиновником королівського двору. В урочистих випадках лорд-камергер носить із собою білу палицю та золотий ключ, символи його посади. Традиція диктує, що тепер лорд-камергер повинен зламати свою білу палицю над могилою королеви — символічний жест, що знаменує смерть государя, якому він служить.

Кому влаштовували державний похорон, а кому королівський

Останній повноцінний державний похорон у Великобританії відбувся в 1965 році для прем'єр-міністра військового часу Уїнстона Черчілля. Урочисті королівські похорони, аналогічні державним похоронам, проводяться для членів королівської сім'ї, які мають високі військові звання, для дружини государя і спадкоємця престолу. Герцога Единбурзького влаштували урочисті королівські похорони у квітні минулого року, як і для королеви-матері у 2002 році.

Діана, принцеса Уельська, також була удостоєна церемоніального королівського похорону в 1997 році, незважаючи на те, що більше не була Її Королівською Високістю.

Похорон баронеси Тетчер у квітні 2013 року був урочистим похороном з усіма військовими почестями, її труна була доставлена процесією до собору Святого Павла на лафеті, запряженому шістьма вороними кіньми. Повідомляється, що колишньому прем'єр-міністрові Бенджаміну Дізраелі запропонували державний похорон, але він відмовився від нього у своєму заповіті.

Герцога Віндзорського, що зрікся престолу Едуарда VIII, в 1972 році влаштували приватні королівські похорони, хоча герольдмейстер Підв'язки вимовив слова під час служби, зазвичай призначені для державного похорону. Він був єдиним государем, який не мав королівського державного похорону з 1727 року, коли Георг I помер і був похований за кордоном.

Остання вахта військового чування почнеться о 6 годині ранку в день похорону королеви, оскільки нація готується до найтрепетнішого прощання за всю нову історію. Очікується, що прем'єр-міністр Ліз Трасс оголосить вихідний день, щоб країна могла об'єднатися у жалобі.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel