Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
У селі на Горохівщині аграрії не мають куди подіти врожай: колгоспний склад продали без їхнього відома

В Пустомитах – конфлікт через зерносховище.

Фото: 12 канал.

У селі на Горохівщині аграрії не мають куди подіти врожай: колгоспний склад продали без їхнього відома

Господарники лишилися без складу для зберігання зерна, яким користувалися понад 20 років

Люди постфактум дізналися, що виконавча служба продала його іншим власникам, аби віддати державний борг надцятої давнини. Змолотили пшеницю, овес та сою, але тепер врожай діти нікуди. 

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

«На моїх очах будувався цей склад. Зараз такий тяжкий час, йде війна, навпаки потрібно берегти те, що є, аби було де зберігати зерно. А люди будуть розбирати, перевозити, щось переформатовувати», – каже господарник Віктор Грицишин.

Люди розповідають, що склад збудували наприкінці дев’яностих. В той час викликом для місцевого колгоспу й інших сільськогосподарських підприємств стала криза. Допомогти її побороти мав інвестор, який прийшов на поміч. Але сталося навпаки.

«Він приніс нам ще більше боргів, цей склад під час розпаювання поставили під заставу», – говорить Віктор Грицишин.

Рятувати колгосп від бідноти, який у 1992 році реформувався в СВК «Мир», прийшло підприємство ДАК «Хліб України». Мали сіяти багато зернових і так заробляти. Проте, зі слів місцевих, цей же інвестор навпаки завищував для людей ціни на міндобриво і солярку.

«Забирали у нас пшеницю, але вона була дешевшою, ніж вони нам давали грис. Також вони допомагали нам пальним, але його ціна була вищою у два рази», – кажуть люди.

Селяни діляться, що представники виконавчої служби приїжджали у Пустомити у 2007 та 2009 роках. Тоді як борг описали трактори, вантажівки та іншу техніку. З того часу колгосп був нікому непотрібний, приміщення потрохи розвалювалися. 

Крім того, підприємство повідомило, що колгосп винен їм 630 тисяч гривень, але після перерахунку ціна зменшилася вдвічі. Вже під час розпаду колгоспу частину боргів покрили, а от борг ДАК «хліб України» вважали фейковим. Адже люди пам’ятали, як підприємство з ними обійшлося.

Селяни діляться, що представники виконавчої служби приїжджали у Пустомити у 2007 та 2009 роках. Тоді як борг описали трактори, вантажівки та іншу техніку. З того часу колгосп був нікому непотрібний, приміщення потрохи розвалювалися. Згодом село під опіку взяв господарник Роман Притулюк, заснував своє господарство «Солюм-Русь», обробляв землю та тримав худобу. Займається цим і досі, тим самим дає роботу місцевим та підтримує територію колишнього колгоспу.

Складом для зерна користувалося кілька господарників, вони зберігали пшеницю, овес та планували помістити сюди зібрану сою. Але тільки нещодавно дізналися постфактум, що склад вже викупили інші власники. Вони навіть приїжджали у Пустомити, але говорити з місцевими відмовилися, лише сказавши, що склад розберуть на матеріали.

«Ми просили, щоб ішли на поступки, щоб нам хоча б до літа дотриматися, бо зараз і ціни на пшеницю нормальної немає, ніхто не хоче продавати», – розповідає господарник Олег Кравчук.

Склад викупили на аукціоні, про який люди навіть і не знали. Кажуть, що могли б також взяти участь і викупити на спільне користування. Господарник Роман Притулюк розповідає, що початкова ціна складу 112 тисяч гривень. Тепер же приміщення продають значно дорожче, ще й, на його думку, неправомірно, адже борг колишнього інвестора був штучним із того часу минуло вже понад 20 років. Тож ці справи чоловік називає фінансовою аферою, бо куди йдуть гроші – невідомо.

«Склад, за всіма правилами, потрібно віддати людям. Або взяти розпаювати, і я б тоді людям потрохи виплачував, або взяти і в крайньому випадку віддати його на армію», – говорить Роман Притулюк.

Журналісти поцікавилися у виконавчої служби, чому раптом аж через двадцять років зацікавилися старими приміщеннями колгоспу. Головний державний виконавець Олександр Зубко пояснює ситуацію тим, що на виконання виконавчої служби є провадження про стягнення боргу з колишнього СВК «Мир» на користь державного підприємства.

«Коли ліквідовувався «Мир», частина майна була не розпайована між власниками та була передана для погашення боргів. Було частково реалізоване рухоме майно, частково – нерухоме майно, зерносклад», – розповів Олександр Зубко.

У 2000-х роках, каже Олександр Зубко, техніку з колгоспу реалізували як металобрухт, бо нібито вона не працювала, тож цих грошей не вистачило для погашення боргу. Відтак були змушені продати і зерновий склад. Цікаво, що вторгували за нього аж 793 тисячі гривень. Селянам, кажуть, ніяк зарадити не можуть, аукціон на сайті держпідприємства «Сетам» вже відбувся.

«Кожен покупець може зареєструватися там в особистому кабінеті, і якщо він хоче придбати майно, то проплачує авансовий внесок, реєструється як учасник і торгується», – поінформував Олександр Зубко.

Оскільки склад продали за суму, яка перевищує борг у два рази, отримали надлишок грошей. За процедурою їх повернуть співвласникам колишнього СВК «Мир». Тож хтось через роки отримає добрячий додатковий дохід, а хтось лишиться із зібраним врожаєм, який тепер лежить просто неба. У виконавчій службі додали: єдине, що пустомитівці можуть зробити, – знайти нових власників, викупити у них конструкції, з яких збудований склад, та збудувати новий.

Читайте також: Як волиняни з дисків для авто роблять буржуйки для військових (Фото)

Реклама Google

Telegram Channel