Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Навіщо лукашенко бреше путіну – ISW

Аналітики ISW зауважили, що лукашенко звинуватив Україну та НАТО у зростанні кількості провокацій біля білорусько-українського кордону.

Фото: сайт президента білорусі.

Навіщо лукашенко бреше путіну – ISW

Він відбивається від тиску кремля усіма можливими методами

Самопроголошений президент білорусі аляксандр лукашенко усіляко відбріхується перед російським диктатором владіміром путіним, аби не вводити білоруську армію у війну проти України. Для цього лукашенко тепер використовує вигадку, буцімто білоруська армія має бути готова до нападу України та НАТО на білорусь. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 1 грудня, інформує «Дзеркало тижня».

Для цього лукашенко тепер використовує вигадку, буцімто білоруська армія має бути готова до нападу України та НАТО на білорусь. 

Аналітики ISW зауважили, що лукашенко звинуватив Україну та НАТО у зростанні кількості провокацій біля білорусько-українського кордону та заявив, що Україна намагається втягнути у війну сили НАТО, а сам альянс нібито нарощує сили та активізує бойову підготовку в сусідніх країнах. В цьому контексті міністр оборони білорусі Віктор Хренін заявив, що білорусь лише захищатиме свою територію. 

ISW бачить дві причини такої поведінки білоруської влади. По-перше, щоб закріпити українські частини біля білоруського кордону і не дозволити їм брати участь у контрнаступах проти росіян на окупованих територіях. А, по-друге, щоб відбрехатися від путіна, який схиляє білорусь до прямої участі у війні проти України.

«Лукашенко та Хренін також, ймовірно, зосередили інформаційну операцію на передбачуваній агресії НАТО та провокаційних діях уздовж білоруського кордону, щоб припустити, що білоруські військові повинні залишатися в білорусі для захисту від потенційної агресії НАТО, і таким чином створити інформаційні умови для протистояння російському тиску щодо вступу білорусь у війні в Україні», – йдеться у звіті ISW. 

ISW продовжує оцінювати, що вступ білорусі у війну росії проти України вкрай малоймовірний. 

Читайте також: «Ситуація на кордоні з білоруссю станом на ранок 2 грудня»

Telegram Channel