Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Годували раз на день, тикали пальцем у рани». Військовий розповів про понад 100 днів у російському полоні

Захисник повернувся з полону.

Фото Суспільного.

«Годували раз на день, тикали пальцем у рани». Військовий розповів про понад 100 днів у російському полоні

Чоловік один із 50 військовополонених, яких повернули в Україну під час обміну 1 грудня

Військовий Євгеній Носуль із Горішньоплавнівської громади, що на Полтавщині, з пораненням перебував у російському полоні понад три місяці. Нині він реабілітується в одному із медичних закладів на Полтавщині, інформує Суспільне.

29-річний військовий Євгеній Носуль робить вправи у кабінеті фізичної реабілітації в одному з медзакладів Полтавщини. Відновлення Євгенію необхідне після 100 днів у російському полоні. Євгеній родом із села Солошине у Горішньоплавнівській громаді. 

 

 

 

«Моя військова кар’єра почалася недавно, це липень цього року. Коли почалася повномасштабна війна, я отримав сповіщення, що мене мобілізують. Зателефонували, я потім пішов у військкомат, і мені сказали, що 1.07 о 20:00 виїзд», — каже військовий Євгеній Носуль.

Протягом місяця Євгеній був на навчанні, а на початку серпня потрапив у окрему десантно-штурмову бригаду.

«Ми стояли між Херсонською і Миколаївською областю. Був бій, перший і єдиний. Із 6 до 15 серпня у нас кожного дня була перша бойова готовність, ми мали виїжджати, ми були резервна рота. Нас до сотні чоловік було», — додав військовий Євгеній Носуль.

 

 15 серпня бригада Євгенія йшла замінювати військових на передовій.

«Ми йшли пів дня – з обіду до вечора. Це все відбувалося під мінометними обстрілами, над нами літаки-винищувачі пролітали. Нашу посадку обстрілювали фосфором, «вертушка» (вертоліт ­­– ред.) працювала. Ми ховалися, окопувалися», — каже Євгеній Носуль.Тоді ж військовий отримав поранення та разом із побратимами потрапив у полон. Близько тижня пробули у місті Нова Каховка на Херсонщині.

«В ту ж ніч в нас допити були. Так, як я мобілізований, я там (на війні – ред.) пробув два тижні. Я навіть ім’я ротного свого не знав. Вони не вірили, що я не знаю. Почали лякати і застосовувати фізичні тортури, пальцем тикати в рану. Я за весь допит тричі втрачав свідомість», — каже Євгеній Носуль.

«В ту ж ніч в нас допити були. Так, як я мобілізований, я там (на війні – ред.) пробув два тижні. Я навіть ім’я ротного свого не знав. Вони не вірили, що я не знаю. Почали лякати і застосовувати фізичні тортури, пальцем тикати в рану. Я за весь допит тричі втрачав свідомість. Годували нас дуже погано. Не знаю, як ця страва називається, типу суп, але без нічого, у пластиковому стаканчику раз у день», — каже Євгеній Носуль.

Із Нової Каховки українських воїнів відвезли у Севастополь у тимчасово окупованому Криму, а згодом у Росію.

«Нас переправляли, щоб зламати моральний дух та фізичний.Там страшно, сильно страшно, там не просто фізично б’ють чи морально принижують, там катують людей кожного по-різному. Когось током б’ють. Все, що їм подобається, вони все це роблять», — додав військовий.

«Пацієнт прибув до медичного центру 1 грудня після мінно-вибухової травми, вогнепального осколкового поранення верхньої третини правого стегна. Пройшов всі консультації вузькопрофільних спеціалістів, необхідні обстеження, наразі перебуває на етапі відновного лікування», — каже завідувачка відділення медичної реабілітації Оксана Співак.

«15 серпня отримав осколковий перелом верхньої третини правого стегна у ділянці шийки, пацієнта готуємо на ендопротезування», — каже хірург Роман Козлов.

Після повернення в Україну насамперед зателефонував мамі – вперше за понад три місяці.

 

 

 

«Я просто говорила: «Дякую, дякую, дякую», і бажала тобі багато всього хорошого. Перша зустріч була такою, тільки сльози радості. А коли дізналася про обмін, взагалі ледь серце не вискочило. Тиск 195 на 120 відразу, чекали дзвіночка», — каже мати військового Інна Носуль.

Наразі лікарі готують Євгенія до операції, яка має відбутися у Києві.

«Хлопці, які там були, ми підтримували одне одного моральним духом, сміялися, жартували і якось просто звиклися із усім. Вдома добре. А те, що якийсь період не зможу на ногу ставати, то все нічого», — каже військовий Євгеній Носуль.

Автори: Катерина Зозуля, Тетяна Івах.

Новини російсько-української війни ТУТ.

Реклама Google

Telegram Channel