Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
«Європа продала душу за газ, але Україна її розбудила»: потужна промова польського прем’єра

Матеуш Моравецький: «Україна сьогодні є твердинею свободи Європи».

Фото Укрінформ.

«Європа продала душу за газ, але Україна її розбудила»: потужна промова польського прем’єра

росія сподівалася на швидку переможну війну в Україні, але завданням усього вільного світу має бути нищівна поразка кремля

 Для перемоги над росією потрібно надати Україні максимальну допомогу і створити нову архітектуру безпеки на європейському континенті.

Про це під час Варшавської конференції щодо надання допомоги Україні заявив в понеділок прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив польський прем’єр, донедавна у світі панувало переконання, що розвиток світової економіки є запорукою для процвітання народів. Натомість сьогодні треба знову повернутися до «політичного реалізму» і показати, що геополітика є важливішою за економіку.

«Співпраця Європи з росією здавалася дешевою й ефективною доти, доки путін не виставив відповідний рахунок. Це мали бути звичайні контракти на газ, а виявилися заставою, за яку Європа продала свою душу», - підкреслив польський прем’єр.

Моравецький наголосив, що кремль зробив помилку, нападаючи на Україну. Утім, він припустив, що путін міг би і перемогти в Україні, якби Європа була ще більш залежною від москви.

Героїчна боротьба українського народу зберегла не тільки саму Україну, але розбудила багато країн вільного світу з геополітичного сну.

«Героїчна боротьба українського народу зберегла не тільки саму Україну, але розбудила багато країн вільного світу з геополітичного сну. Війна в Україні не є свідченням сили росії, але перевіркою сили Заходу. Вибір очевидний: або перемога росії і поразка Заходу, або ренесанс західної цивілізації»,- наголосив польський прем’єр.

Він зазначив, що Польща першою стала на боці Україні, і показала, що це війна не лише з Україною, а - за майбутнє Європи і вільного світу. «росія сподівалася, що це буде бліцкриг, але цей план провалився. Однак це Захід і вільний світ мають зробити все можливе, щоб ця війна стала для путіна Ватерлоо російського імперіалізму і колоніалізму»,- підкреслив глава польського уряду.

Він підкреслив, що росія веде з Україною тотальну війну: атакує цивільні об’єкти, вбиває жінок, дітей, знищує інфраструктуру і без підтримки таких країн, як Польща, Україні було би дуже складно. Моравецький звернув увагу, що торік ніхто не вірив, що росія може напасти на Україну, а рік після початку війни багато хто й надалі не хоче повірити, що незабаром можливий черговий масований наступ росії. «І багато хто й надалі не хоче повірити, що війна в Україні, якщо б вона, не дай Бог, була переможною для росії, може бути прелюдією до нової агресії величезних масштабів і саме таким є задум москви», - констатував глава польського уряду.

Моравецький підкреслив, що зараз не час на перемир’я, Україна і надалі потребує підтримки вільного світу. Таку допомогу в різних вимірах надає Польща, а з надії на перемогу має бути створено зовсім новий геополітичний лад.

«Перемога є ближчою не лише завдяки успіхам української армії, втомі російського ведмедя і санкціям, які починають діяти, а також тому, що велика частина вільного світу показала рішучість і непоступливість»,- наголосив польський прем’єр. Він додав, що для перемоги над росією потрібно збудувати «повністю нову архітектуру безпеки у політичному, геополітичному, економічному та енергетичному вимірі».

«Економічне відновлення України є необхідною умовою для безпеки усієї Європи. Україна сьогодні є твердинею свободи Європи, а інвестиції у зміцнення України є моральним обов’язком у твердих категоріях реальної політики»,- наголосив Моравецький.

Польський прем’єр підкреслив, що Польща готова взяти на себе відповідальність за спільне формування нового світового ладу. Він зауважив, що недостатньо подолати росію, а «потрібно збудувати світ, в якому російський колоніалізм та імперіалізм не матимуть місця».

«Рік війни в Україні показав, що історія не є пасткою, з якої не можна вирватися, і що навіть український Давид може протидіяти російському Голіафу»,- підкреслив глава уряду РП.

Він наголосив, що опір українців призвів до того, що вільний світ пробудився зі сну, висловивши сподівання, що це вже буде назавжди. 

Реклама Google

Telegram Channel