Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Французький кінорежисер, який прибрав «Z» з назви фільму, має коріння у волинському Ковелі

Наша людина у Франції.

Фото: @United24.

Французький кінорежисер, який прибрав «Z» з назви фільму, має коріння у волинському Ковелі

Мішель Хазанавічус підтримав Україну у визвольній війні проти росії ще й організацією аукціону

Мішель Хазанавічус - французький кінорежисер, кіносценарист, актор та монтажер мав бабусю, яка народилася у Ковелі Волинської області. Новину про це, а також інтерв«ю митця  поширив мер Ковеля Ігор Чайка.

На запитання українського журналіста: «Що ви знали про Україну до початку російської агресії?» -- Мішель відповів: «Україна — не чужа для мене країна. Моя бабуся народилася у місті Ковель. Крім того, коли я працював над фільмом «Пошук», який частково знімався у Грузії, мені вдалося попрацювати з кількома акторами з України.

А от назву фільму «Кінцевий монтаж», у якому була літера «Z», що асоціюється з убивцями з росії, Мішель Хазанавічус змінив усвідомлено. Ось як він це коментує:

Дехто казав, та ну, це ж просто літера… ніхто не пов’яже ці дві події. Але я казав ні: «Стосовно українців це дуже жорстоко. Це було б гарним сигналом, якщо ми змінимо назву».

— Ми бачили, що ситуація розвивається дуже швидко. Ми дискутували з продюсерами, дистриб’юторами. Адже у нас було готове все: постери, афіші, трейлери з тією літерою Z. Одночасно у нас були криваві постери із зомбі, адже це комедія про зомбі. Тому дуже було б неприємно випустити таки кривавий постер із цією літерою. Дехто казав, та ну, це ж просто літера… ніхто не пов’яже ці дві події. Але я казав ні: «По відношенню до українців це дуже жорстоко. Це було б гарним сигналом, якщо ми змінимо назву». До того ж мені та організаторам фестивалю написали кілька українських режисерів та продюсерів із проханням змінити назву. Добре, що вони написали, це допомогло ухвалити рішення. Листи стали додатковим аргументом у дискусії, адже, чесно кажучи, було дуже складно довести, що ця зміна необхідна.

— Чи розділяєте ви заклики до бойкоту російської культури у світі?

— Це дуже складне питання на мою думку. Особисто для себе я не знайшов відповіді. Безвідносно до національної приналежності культури я глибоко сподіваюсь, що культура — це останнє поле, яке пов’язує людей, що перебувають у конфлікті, або країни, що воюють, останній, так би мовити, місток. Культура — це спосіб поширення думок. Але я розумію позицію України. Проте, мені здається, що бойкот — останнє найгірше рішення. Тому я не дуже хотів би вдаватися до нього. Наприклад, у минулому році подивився фільм одного російського режисера, точно не пам’ятаю його імені та назви, але фільм розповідає про Сталіна і проводиться паралель із Путіним. Мені б хотілось, щоб якомога більше людей подивилися цей фільм. Але я розумію, якщо ми відкриємо двері, то вони залишаться відкритими, і тому для мене це складне питання. Адже, якщо мова йде про пропаганду, то, звичайно, відповідь дуже проста. Зрозуміло, що сьогоднішня Росія все обернула на роботу пропаганду, навіть спорт. Але глибоко в душі, можливо, тому що я сам представник культури, я сподіваюсь, що культура — має бути виключенням. Але я не впевнений, що правий.

— Ви влаштували благодійний аукціон і зібрали гроші на допомогу Україні? Які аргументи ви знайшли для колег, щоб вмовити людей взяти участь в аукціоні? -- запитали у Мішеля.

— Мені хотілося зробити не просто якусь розвагу, а щоб люди залишились задоволені від того, що вони зробили щось корисне. І я жодним чином не хотів, щоб люди відчували себе винними.

Отже я склав листа, в якому написав, що мені немає сенсу розповідати вам, що відбувається. Ви і без того все знаєте. Я намагаюся зібрати гроші, бо вони їм потрібні для багатьох цілей. Також українцям потрібно знати, що люди за межами України їх підтримують їх. 

Як відомо, знаменитий французький режисер, володар премії Оскар Мішель Хазанавічус став амбасадором фандрайзингового фонду United24, що збирає допомогу для України. Режисер опікуватиметься напрямком Відбудова України. Під час візиту він зробив перший внесок на відбудову зруйнованої багатоповерхівки в Ірпені. Крім того, у січні він передав 125 тис. євро на відбудову лікарні в Ізюмі до Фундації Олени Зеленської, ці гроші він зібрав для України, влаштувавши благодійний аукціон.

Читайте також: «Представили прем'єру пісні: «Заповіт українцям» від любешівського рок-гурту «Natalika» та Віолетти Кравченко (Відео)»

Реклама Google

Telegram Channel