Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
На Волині судили директорку ліцею, бо не помічала булінг школяра

Багаторічною директоркою ліцею №1 в Іваничах є Марія Шевчик.

Фото bug.org.ua.

На Волині судили директорку ліцею, бо не помічала булінг школяра

Попри те, що керівництво школи не визнало своєї вини, очільницю ліцею оштрафували

Директорку Іваничівського ліцею №1 покарали за те, що вона не повідомила поліції про кібербулінг щодо десятикласника. 

Про це пише БУГ.

Як йдеться у матеріалах справи, 19-го грудня 2022 року близько 12:00, директорка Іваничівського ліцею №1, перебуваючи на своєму робочому місці, не повідомила правоохоронців про факт булінгу (цькування), а саме: кібербулінгу відносно учня 10-А класу. Про це йдеться у постанові Іваничівського районного суду за 13-те березня.

Відповідно до матеріалів справи, школярі створювали фейкові акаунти хлопця в інстаграмі і TikTok та монтували його фото з непристойними надписами. Адміністрація ліцею булінгу не вбачила та не визнала, чим порушила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» та ч. 3 ст. 26, п. 2 розділу ІІ закону «Про освіту».

Мама продемонструвала суду скриншоти акаунтів, листування, записи розмов, які підтверджували булінг саме щодо її сина.

У суді матір, як представниця хлопця, розповіла, що з першими заявами щодо булінгу її сина почала звертатися до класного керівника й директорки ще у вересні. Спочатку лише розповідала, а потім показувала скриншот з листування, записи розмов і відео в TikTok. За її словами, учителі пообіцяли розібратися, але після цього цькування лише посилилися, зокрема й з боку вчителів. Окрім цього, учні, мовляв, почали створювати нові фейкові акаунти її сина.

Матір десятикласника запевнила, що продовжувала звертатися до керівництва школи протягом жовтня, а в листопаді написала заяву до поліції, бо не бачила реакції з боку ліцею.

Мама продемонструвала суду скриншоти акаунтів, листування, записи розмов, які підтверджували булінг саме щодо її сина. Вона зазначила, що перевела сина в школу у Нововолинську, адже іншого виходу з цієї ситуації, мовляв, вже не бачила.

Адміністрація навчального закладу повідомила, що після того, як мама їхнього учня звернулася в поліцію, до школи прийшов правоохоронець та проводив бесіду з дітьми щодо булінгу. Опісля, батьки восьмикласниць і семикласниць написали п’ять письмових заяв, у яких стверджували, що десятикласник насправді сам булив їхніх дітей. На підтвердження вони показали переписку з нецензурною лексикою.

Школа, мовляв, скликала відповідну комісію, туди запросили й матір десятикласника, але питання щодо булінгу її сина не розглядали – лише питання щодо булінгу інших учнів, адже не було письмового звернення.

Директорка навчального закладу стверджувала в суді, що про булінг щодо десятикласника дізналася лише під час цієї комісії. За її словами, матір хлопця й справді до неї зверталася, але з приводу іншої конфліктної ситуації, яку швидко вирішили. Керівниця ліцею була впевнена, якщо матір хлопця сама звернулася в поліцію, то адміністрація не має обов’язку повідомляти про булінг.

Класна керівниця хлопця у суді зауважила, що цькування почалися через блог десятикласника. За її словами, один із конфліктів виник не через кібербулінг, а через дівчину: хлопець побився з іншим хлопцем у підвалі під час повітряної тривоги.

Адвокат матері наголосив: те, що звернення було усним, не виключає того факту, що керівництво школи мало звернутися до поліції й повідомити про підозру на булінг.

Розглянувши усі матеріали справи та заслухавши 30 свідків, суд вирішив, що згідно із законодавством, директорка мала повідомити в поліцію про підозру на булінг протягом одного дня.

Відтак суд визнав директорку ліцею винною та призначив їй покарання – 850 гривень штрафу. Крім того, вона має заплатити 537 гривень судового збору.

Багаторічною директоркою ліцею №1 в Іваничах є Марія Шевчик.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Telegram Channel