Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Уродженка Луцька стала почесною докторкою Львівського національного університету імені Івана Франка

Оксана ЗАБУЖКО: «Геноцид – це московський спосіб ведення війни. Так було завжди».

Фото із сайту lnu.edu.ua.

Уродженка Луцька стала почесною докторкою Львівського національного університету імені Івана Франка

«Оксана Забужко не просто працює на Україну – вона живе українським питанням, вона горить цим питанням»

Вчена рада Львівського університету присвоїла звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Львівського національного університету імені Івана Франка»українській письменниці, викладачці та політичній активістці Оксані Забужко.

Про це повідомили на сайті Львівського університету імені Івана Франка.

Відповідно до процедури, кандидатуру Оксани Забужко висунула Вчена рада філологічного факультету Львівського університету. Почесне звання літераторці присвоїли одноголосним рішенням.

«Оксана Забужко не просто працює на Україну – вона живе українським питанням, вона горить цим питанням. Її сьогоднішня діяльність за кордоном просто вражає, зважаючи на те, що і сили її не безмежні. Вражає те, як вона працює як літераторка, як письменниця, і разом з тим, як вона весь свій час приділяє найбільш складним питанням, займаючи жорстку позицію у питаннях захисту України», — підсумував виступи колег ректор ЛНУ імені Івана Франка Володимир Мельник.

Оксана Забужко є лауреаткою українських та іноземних премій, стипендіаткою програми Фулбрайта. Вона викладає у Гарвардському, Піттсбурзькому та інших університетах.

Оксані Забужко 62 роки, вона народилася в Луцьку. Вона авторка поезії, прози, есеїстики, публіцистики та мемуарів.

Широку популярність її принесла опублікована в 1996 році книга «Польові дослідження українського сексу». Її робота «Музей покинутих секретів» (2009), віднесено до списку 20 найкращих романів століття.

Твори письменниці перекладені понад 20 мовами, окремими книжками виходили в Австрії, Болгарії, Італії, Ірані, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, США, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції. Поезії Забужко покладені на музику багатьма українськими та зарубіжними композиторами.

Серед її літературних нагород – премії Фонду ім. Гелен Щербань-Лапіка (США, 1996), Фундації Ковалевих (1997), Фонду Рокфеллера (1998), Департаменту культури м. Мюнхена (1999), Фундації Ледіґ-Ровольт (2001), Департаменту культури м. Ґрац (2002). Відзнака «Золотий письменник України» (2012), Національна премія України імені Тараса Шевченка (2019), цьогоріч Забужко отримала премію «Women In Arts». Також Оксана Забужко перекладає твори.

Читайте також на volyn.com.ua:

= «У Луцьку є два музеї світового рівня», - Оксана Забужко»;

= «Оксана ЗАБУЖКО: «Геноцид – це московський спосіб ведення війни. Так було завжди»;

= «Відома волинянка: «Без наших козаків у росії не виходить армії, виходить, тупо, – орда зарізяк».

Реклама Google

Telegram Channel