
Реклама
Основні характеристики бельгійського пива — щільна пінна шапка, легке тіло, слабка гіркота, виражений дріжджовий смак з нотами прянощів, цитрусів та фруктів. При цьому стилі бельгійського пива численні та різноманітні
Особливості бельгійського пива
Основні характеристики бельгійського пива — щільна пінна шапка, легке тіло, слабка гіркота, виражений дріжджовий смак з нотами прянощів, цитрусів та фруктів. При цьому стилі бельгійського пива численні та різноманітні. У Бельгії варять світлі, золотаві та темні елі, траппістські елі, фруктові та кислі сорти пива, такі як ламбіки та фландрські елі. Пропонуємо більше дізнатися про історію та традиції бельгійського пивоваріння, щоб при наступній покупці пінного напою вам було простіше орієнтуватися.
Цікаві факти про бельгійське пиво
Перші згадки про бельгійське пиво датуються періодом Хрестових походів, XII століттям. Місцеві монастирі варили та продавали пінний напій, щоб заробити грошей на ратні подвиги. Також у середньовічній Європі люди вважали за краще запивати їжу алкоголем — так було безпечніше для здоров'я.
Сьогодні у Бельгії функціонує близько 200 пивоварень. Це великі міжнародні корпорації та крафтові мінізаводи. Бельгія вважається батьківщиною найкращих сортів пива і диктує гастрономічну моду найпопулярнішим пабам та ресторанам світу. Швидкі факти про бельгійське пиво:
-
У Бельгії працює понад 900 пивних брендів. Різновиди пива, які давно набули світової слави — лагер Stella Artois, абатський ель Leffe, пшеничне пиво Hoegaarden.
-
Бельгійці випивають близько 84 літрів пива на рік на людину.
-
Для виробництва бельгійського пива використовують різні сорти дріжджів, у тому числі диких, що надає йому характерного смаку та аромату.
-
Бельгійське пиво відоме високою карбонізацією, яка надає йому особливого характеру та смаку.
-
Бельгійські елі різноманітні — від світлих та освіжальних до міцних чорних сортів пива із вмістом спирту в 14%. Купити популярне бельгійське пиво пропонує маркет МАУДАУ.
-
Бельгійське пиво традиційно подають за температури +3-5 °C в унікальних келихах, які підкреслюють смакові особливості кожного сорту пива.
-
У Бельгії проводять кілька пивних фестивалів — ВАВ у Брюгге, весняний фестиваль у Левені, фестиваль різдвяного пива в Ессені.
Поєднання з їжею
Велику увагу приділяють бельгійці розвитку мистецтва поєднання різних видів пива з відповідною їжею. Такий підхід дозволяє максимально відчути палітру смаків кожного сорту. За правилами лагер рекомендується поєднувати з рибою, нежирним м'ясом або овочевими салатами. Класичний світлий ель ідеально подавати з морепродуктами. А світлий ель із фруктовим смаком підходить до баранини, яловичини, дичини або печінкового паштету. Щільні сорти на кшталт портера та темного елю радять поєднувати з м'ясними стравами та устрицями. Міцні сорти темного пива ідеально доповнюють шоколадні десерти та морозиво. Ламбік — з легкими фруктовими десертами, суфле та легкими кексами. А ось кислі сорти пива із фруктами краще не вживати. Пиво з цитрусовими нотами ідеально пасує до легкого м'яса, курки чи риби.
