Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
Зупинилося серце одного з творців першого фестивалю «Червона рута» (Відео)

Вічна пам’ять!

Фотоколаж із сайту obozrevatel.com.

Зупинилося серце одного з творців першого фестивалю «Червона рута» (Відео)

Режисеру-постановнику Сергію Архипчуку було 62 роки

3 листопада пішов із життя український режисер-постановник, один зі співорганізаторів першого Всеукраїнського фестивалю «Червона рута» Сергій Архипчук (на фото).

Про це в соціальних мережах написали друзі Архипчука Оксана Щербак та Сергій Пантюк. Зазначається, що він помер після місяців боротьби із хворобою. А ще 1 листопада для режисера шукали донорів крові.

«Це був дуже складний шлях боротьби за життя протягом останніх кількох місяців. Родина витратилася на дуже складне лікування. Ще не віриться», – написала Щербак.

Архипчук за життя встиг організувати чимало різноманітних мистецьких заходів, а також займався волонтерською діяльністю. Зокрема, він організовував культурні програми для бійців АТО в рамках ініціатив «Артдесант» та «Люті укри».

Громадський діяч Олександр Доній розповів, що залучав Архипчука до мистецьких проєктів по всій Україні: «День Незалежності з Махном» в Гуляйполі у 2007 році, Всеукраїнський фестиваль вертепів «Карпатія», «Мовний Майдан».

Сергій Архипчук отримав акторську освіту у Дніпропетровському державному театральному училищі, після чого працював режисером у Гуцульському театрі-студії «Заграва», театрі опери та балету в Донецьку, Дніпропетровському театрі ім. Тараса Шевченка, Закарпатському обласному театрі драми та комедії.

Він відомий як режисер першого фестивалю «Червона рута», який відбувся у Чернівцях у вересні 1989 року. Концепцію фестивалю розробили музиканти Тарас Мельник, Кирило Стеценко, Анатолій Калениченко та поет Іван Малкович. На заході тоді зібралося багато представників української творчої молоді, він став переломним моментом для формування нової української музики та культури.

У 2019 році Сергій Архипчук отримав почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».

Читайте також: «Уродженка Волині отримала звання почесної докторки Львівського університету».

Реклама Google

Telegram Channel