Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
А у Львові мітингували за поновлення на роботі Ірини Фаріон

Під час акції «Збережемо державну українську мову, підтримаємо Ірину Фаріон» мітингувальники озвучили низку вимог.

Фото із сайту espreso.tv.

А у Львові мітингували за поновлення на роботі Ірини Фаріон

«Мова – кордон нації», – скандували мітингувальники, які прийшли на захист філологині

У понеділок, 20 листопада,  біля Національного університету «Львівська політехніка» відбувся мітинг на підтримку та проти професорки Ірини Фаріон

Про це повідомляє «Еспресо.Захід».

Зокрема, на мітинг вийшли працівники кафедри української мови та літератури. Вони не згідні зі звільненням професорки. До них долучилися студенти із різних факультетів та учасники з інших міст України.

«Мова – кордон нації», – скандували мітингувальники, які прийшли на захист Ірини Фаріон.

Під час акції «Збережемо державну українську мову, підтримаємо Ірину Фаріон» мітингувальники озвучили низку вимог, серед яких першою була – відновити Ірину Фаріон на посаді професора катедри української мови національного університету.

Також серед вимог створити комісію та перевірити факти порушення низкою студентів кодексу корпоративної культури, які під час акції протесту у Львівській політехніці демонстрували плакати з образливими й нецензурними словами щодо філологів університету, і щодо честі й гідності професора Львівської політехніки.

«У разі невиконання пункту першого і третього залишаємо за собою право на висловлювання недовіри ректору національного університету Бобалу», – наголошують учасники акції.

Серед інших вимог – звільнення міністра освіти і науки України Оксена Лісового та уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця «за подання завідомо неправдивих і маніпулятивних звинувачень на адресу пані Ірини Фаріон та введення в оману суспільства».

Окремими пунктами протестувальники відзначили мовне питання, зазначаючи, що загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України. 

«Невизнання державної мови громадянами України не можна сприймати як норму. Часу на перехід понад 30 років – більш ніж достатньо для оволодіння державною мовою», – так звучить ще одна із вимог.

Окрім того, у своєму зверненні прихильники Ірини Фаріон вимагають у Міністерства внутрішніх справ та СБУ «здійснити перевірку дії лівоанархічного громадського об'єднання «Пряма дія» та ГО «Українські студенти за свободу».

иголошувала вимоги учасниця акції Ганна Широкова, яка приїхала із Дніпра та представляє Родинне коло загиблих Героїв Дніпропетровщини. Її чоловік загинув у боротьбі за Україну у 2016 році.

«Приїхала я підтримати у цій акції Ірину Фаріон та підтримати в її обличчі всю Україну. Тому що, на жаль, у нас в Дніпрі жахливе становище. Я своїм п'ятьом дітям не можу знайти україномовне середовище, у нас гуртки проводять російською мовою. Я скаржуся Тарасові Кременю, уповноваженому із захисту української мови, і він не реагує на мої звернення, – пояснює свою позицію Ганна Широкова у коментарі «Еспресо.Захід». – Якщо зараз ми жорстко не відреагуємо, то ми опинимося у 2013 році. За моїми відчуттями, ми вже там. І марні всі смерті воїнів, і марна смерть мого чоловіка, «Сім'янина», тому що він у 2015 році прийшов і сказав, що треба вчити українську, бо вона наше майбутнє. І ми перейшли на українську тоді».

Більше цікавих і найсвіжіших новин Волині шукайте на нашому телеграм-каналі Volyn Nova.

Читайте також: «Львівська політехніка» звільнила Ірину Фаріон​.

Реклама Google

Telegram Channel