Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині річки Прип’ять і Стохід вийшли із заплави і загрожують людським обійстям

Паводок на території Любешівської громади Камінь-Каширської громади.

Фото – «Суспільне Луцьк».

На Волині річки Прип’ять і Стохід вийшли із заплави і загрожують людським обійстям

У двох районах області – зимовий паводок

У населених пунктах Волині, де на заплави вийшли річки Прип’ять у Ковельському районі та Стохід у Камінь-Каширському, за два тижні відкачали 7 мільйонів кубометрів води з присадибних ділянок і сільськогосподарських угідь.

Як розповів «Суспільному» заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів Ростислав Кравчук, найбільше підтоплення фіксують у Ратнівській громаді Ковельського району, де нині підтоплені пасовища.

Для боротьби із зимовим паводком щоденно запускають до 15 насосних станцій.

Тривожна ситуація і на Любешівщині Камінь-Каширського району, де розгулявся Стохід і затопив подекуди не тільки низинні поля, а й підвали осель.

У селі Седлище Любешівської громади працює насосна станція, котра щогодини відкачує 144 тисячі кубометрів води, зазначив машиніст насосних установок Григорій Мартинчук. Каже: зараз працює один насос, а якщо настане великий паводок, то будуть використовувати ще три.

– Вода з полів сходить у магістральний канал, далі — у скидний, який скеровує її в річку Стохід. Таким чином намагаються запобігти затопленням і підтопленням населених пунктів та сільськогосподарських угідь, – розповів начальник Любешівської експлуатаційної дільниці Віктор Крисько.

З його слів, загальна площа осушувальних систем Любешівської експлуатаційної дільниці – 24,5 тисячі гектарів.

Станом на 27 грудня, каже Віктор Крисько, рівень води в річці Стохід перевищив умовну відмітку виходу на заплаву у 25 сантиметрів.

– І сніг, і дощ, – і ми маємо дуже складну ситуацію з поверхневими водами. Ґрунтові води ще не піднялись високо, але поверхневі води кругом підтоплюють на полях, по селах стоїть, не сходить вода. У нас є 16 насосних станцій, працює 9–10 кожен день, – сказав посадовець.

Наталія ВОСКРЕСЕНСЬКА.

Читайте також: На Волині село лишилося відрізане від світу, оскільки автомобільна дорога опинилася... під водою (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel