Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Вся Європа говорить про тисячолітній дуб із Західної України, з якого стріляв снайпер (Фото)

Таких дерев не тільки в Україні, а й у Європі не дуже багато...

Фото із сайту tvoemisto.tv.

Вся Європа говорить про тисячолітній дуб із Західної України, з якого стріляв снайпер (Фото)

Він може стати найкрутішим деревом нашого континенту

Триває голосування за Європейське дерево року 2024 у якому бере участь тисячолітній дуб зі Стрийщини.

Про це повідомляє Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА.

«Щороку, починаючи з 2011 року, в лютому відбувається онлайн-голосування за Європейське дерево року, організоване Асоціацією екологічного партнерства (EPA). Цього року на фінальному етапі голосування Україну представляє Тисячолітній дуб (дуб звичайний (Quercus robur l.)), що знаходиться на території церкви Михайла у села Верин Стрийського району Львівської області. Також зазначаємо, що дерево має статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення „Віковий дуб«, який надано рішенням сесії Львівської обласної ради від 09.10.1984 № 495», — повідомляють екологи.

Цього року фіналістами конкурсу Європейське дерево року також є представники Словаччини, Португалії, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Бельгії, Польщі, Хорватії, Нідерландів, Іспанії, Італії, Франції та Великобританії.

Віковий дуб у с. Верин, 2017 р.
Віковий дуб у с. Верин, 2017 р. Фото із сайту photo-lviv.in.ua.

 Цей дуб – найстаріше дерево Львівщини, яке прижилося на території місцевої церкви Михаїла у селі Верин. У 1984 році старому дубу надали статус ботанічної пам'ятки. Дерево має кілька дупел, одне з яких настільки велике, що нагадує печеру.

Віковий дуб у с. Верин, 2017 р. Фото із сайту .
Віковий дуб у с. Верин, 2017 р. Фото із сайту photo-lviv.in.ua.

Існує легенда, що під час Другої світової війни в дуплі сидів снайпер і заважав налагодити переправу через Дністер. 

У 1917 році у Верині була школа Українських січових стрільців. Вояки увічнили старе дерево на фото, яке згодом використали як зображення для поштової листівки.

Верин. Збірка Старшин УСС. 7 червня 1918 р. Фото із сайту photo-lviv.in.ua.
Верин. Збірка Старшин УСС. 7 червня 1918 р. Фото із сайту photo-lviv.in.ua.

 «На жаль, світ відкриває для себе Україну за трагічних обставин. Але мусимо скористатися нагодою і показати наші не лише культурні, а й природні багатства. 1000-літній дуб с. Верин заслуговує стати відомим нарівні з іншими європейськими „старожилами«. Отже, давайте підтримаємо його своїми голосами!», – зазначає т.в.о. директора департаменту Оксана Війтик. 

Згідно оголошеного рейтингу станом на 08.02.2024 представник з України знаходиться на 9 місці з 2007 голосами. Наступний проміжний результат буде оголошено 15.02.2024.

 А ви ще не проголосували? Виберіть 2 дерева з 15 кандидатів і віддайте свій голос, підтвердивши його за допомогою електронної скриньки.

Голосування за Європейське дерево року 2024 триває до 16:00 22 лютого 2024 року за посиланням: https://www.treeoftheyear.org/vote .

Читайте також: Правнук відомого волинянина, який воював під Крутами, загинув Героєм на Донеччині.

Реклама Google

Telegram Channel