Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Депутати Волині звернуться до центральної влади щодо резонансної ситуації зі Старовижівським родовищем

Однією із вимог є скасування результатів проведеного аукціону, а також встановлення та покарання осіб, причетних до фактично рейдерського захоплення пам’ятки культури та природи.

Фото: Фейсбук.

Депутати Волині звернуться до центральної влади щодо резонансної ситуації зі Старовижівським родовищем

Більшістю голосів депутати підтримали звернення Волиньради до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міндовкілля і Державної служби геології та надр України щодо проведення аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами Старовижівського родовища

Підтримали також повернення повноважень органам місцевого самоврядування в сфері надрокористування.

Ініціаторами документу є перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук і голова постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Юрій Ройко, в редакції якої й схвалено звернення.

Про це інформує Волинська обласна рада.

Юрій Поліщук поінформував колег, що схожі відозви до центральної влади та контролюючих органів попередньо були також прийняті Старовижівською селищною та Ковельською районною радами, однак жодної реакції на них немає. За його словами, ця резонансна подія сталася ще у січні, коли Державна служба геології та надр України, проігнорувавши звернення Старовижівської селищної ради, провела аукціон з продажу спеціального дозволу на користування надрами місцевого родовища, не врахувавши того, що воно розташоване в межах унікальної пам’ятки археології – стоянки доби мезоліту, яка знаходиться в урочищі «Семенова Гора».

«Крім того, зазначене родовище розташоване в межах загальнозоологічного заказника «Смолярівський», відтак на його території забороняється будь-яка господарська діяльність. Розробка родовища та видобування корисних копалин у межах Старовижівського родовища призведе до непоправної шкоди навколишньому природному середовищу та знищенню культурної спадщини», - наголошується у зверненні.

Тому однією із вимог є скасування результатів проведеного аукціону з надання спеціального дозволу на користування надрами Старовижівського родовища, а також встановлення та покарання осіб, причетних до фактично рейдерського захоплення пам’ятки культури та природи.

Юрій Поліщук також акцентував увагу депутатів, що свого часу до компетенції органів місцевого самоврядування належали повноваження щодо надання надр у користування для розробки родовищ корисних копалин місцевого значення, проте цю законодавчу норму скасували в грудні 2022 року. Враховуючи наведені аргументи та з метою унеможливлення подібних ситуацій, Волиньрада також вимагає відновлення конституційно визначеної норми органів місцевого самоврядування здійснювати право власника природних ресурсів (надр) та внесення відповідних змін до Кодексу України про надра та інших пов’язаних нормативно-правових актів щодо повернення раніше визначених повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів щодо питань, пов’язаних з наданням надр у користування.

«ЗА» прийняття цього звернення проголосували 43 обранці громади.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel