Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Страхувальні системи: призначення та основи вибору

Реклама.

Фото: travelersclub.com.ua.

Страхувальні системи: призначення та основи вибору

Альпінізм є одним з найпопулярніших видів гірського туризму. Він потребує значної кількості спеціального екіпірування. До нього обов'язково має входити страхувальна система, оскільки вона є запорукою безпеки. 

Основні категорії страхувальних систем

Для якісного виконання своєї функції страховка має бути підібрана відповідно до умов подорожі та підходити по розміру. 

Залежно від призначення страхувальні системи діляться на кілька типів:

  • для скелелазіння; 

  • для гірського туризму та альпінізму;

  • для висотного альпінізму;

  • для промислових потреб.

Найпростіше обладнання використовується для тренування на скалодромах та сходження на нескладні вершини без снігу і криги. Воно — легке, зручне, регулюється в поясі, а ножні нерегульовані обхвати вибираються по розмірах. 

Для складніших підйомів, особливо в холодну пору року, варто обирати універсальні різновиди страхувальних систем. Вони обладнані пряжками не лише на поясі, а й на лямках. Це дозволяє без проблем одягати їх на об'ємний теплий одяг і легко регулювати по розміру. Такий вид альтанок широко використовується не лише в альпінізмі, а й у спелеології. 

Страхувальне устаткування для висотного альпінізму відрізняються підвищеною надійністю. Його функція — не лише запобігати падінню, а й допомагати утримувати рівновагу. Це відбувається за рахунок правильного розподілу навантаження під час різких рухів. Вони оснащені петлями для кріплення різноманітного спорядження, що важливо при тривалих вертикальних маршрутах. 

Багатофункціональні комбіновані страховки, які мають складну структуру, використовують монтажники та будівельники. Для туризму вони не підходять, оскільки мають велику вагу.

Страхувальні системи: особливості конструкції 

Базова конструкція страхувальної системи складається з таких компонентів:

  • центрального кільця, яке з'єднує пояс та ножні лямки;

  • системи обхватів для різних частин тіла, які можуть мати регулювальні пряжки;

  • карабінів, для з'єднання елементів страховки;

  • репшнурів — еластичних мотузок, які можуть виконувати функцію амортизації;

  • додаткових петель та шнурів для кріплення обладнання.

За видом обв'язок можна виділити верхні (грудні), нижні (альтанки) та комбіновані (повні) страховки.

Верхні варіанти призначені для захисту грудної клітки, ребер та спини. Зазвичай вони є частиною комплексного обладнання. Нижні страховки або альтанки є найбільш поширеною конструкцією. Вони надійні і функціональні. Ці страховки складаються з поясного ременя та ножних лямок. Повні страхувальні системи є комбінацією двох попередніх варіантів. 

Всі складові цього виду туристичного екіпірування мають бути якісними, міцними та зручними. Поясний ремінь повинен підходити за розміром: не давити і не бути надто вільним. Важливо, щоб його було просто одягати та затягувати. Бажано, щоб пояс виготовлений з дихаючого матеріалу. Ззаду або збоку на ременя зазвичай розміщуються петлі для кріплення додаткового обладнання. 

Верхні та нижні обхвати мають підходити по розміру або мати опцію регулювання. Їх призначення — надійна фіксація туриста в потрібному положенні. Важливо, щоб лямки не перетискали кінцівки, оскільки це призводить до порушення кровообігу. 

Існують моделі страхувального обладнання, призначені спеціально для жінок. Вони враховують особливості жіночої статури, зокрема мають вужчий пояс та подовжені лямки. 

Великий асортимент страхувальних систем різних підкатегорій пропонує інтернет-магазин «Клуб мандрівників». Ми працюємо лише з перевіреними брендами, які гарантують якість своєї продукції.

Реклама Google

Telegram Channel