Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
У Луцькому районі зафіксовано африканську чуму свиней

Територія Муравищенського лісництва визнана неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней.

Волинь-нова

У Луцькому районі зафіксовано африканську чуму свиней

В Муравищенському лісництві за 4 кілометри від найближчого села знайшли труп дикої свині

Про це інформує головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області

«08 квітня відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луцькій районній державній адміністрації під головуванням Сергія Шкоди щодо заходів з локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми серед диких свиней в Луцькому районі та посилення заходів з недопущення розповсюдження захворювання на території району. У засіданні взяли участь спеціалісти та керівник Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій Тимофіюк.

03 квітня близько 19 години на межі заповідника Сокиричівського лісництва польових угідь УТМР та мисливських угідь ТОВ «Майдан Мисливський» Муравищенського лісництва Ківерцівського ЛГ в квадраті №49, що межує з квадратом №4, працівники лісу при обході виявили труп дикої свині. Про випадок було повідомлено Луцьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області. Наступного дня для обстеження території виїхала комісія в складі завідувача Ківерцівського відділу здійснення протиепізоотичних та лікувально-профілактичних заходів, яка зафіксувала випадок.

Місце загибелі тварини знаходиться за 4 км від села Муравище, 6 км від села Городище та 6 км від села Гайове. Після проведення ветеринарами відбору зразку проведено вимушену дезінфекцію місця загибелі тварини. Відібрану пробу було направлено в Волинську регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Відповідно до експертного висновку Волинської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 05.04.2024 року №002497 п.м./24 у пробі патматеріалу було виявлено ДНК вірусу АЧС і встановлено діагноз – африканська чума свиней.

Спеціалісти ветеринарної медицини Луцького району Ківерцівського відділу здійснюють подвірне обстеження свинопоголів’я в населеному пункті с. Муравище. Користувачі мисливських угідь обстежили території на предмет виявлення хворих та загиблих тварин. Фактів хворих та загиблих тварин не виявлено.

У результаті засідання Державна надзвичайна протиепізоотична комісія вирішила:

- Визнати неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней (далі АЧС) – територію Муравищенського лісництва, епізоотичне вогнище квартал 49.

- Встановити зону захисту – територію, в радіусі до 3 км навколо неблагополучного пункту мисливських угідь Муравищенського лісництва квартал 49 .

- Встановити зону спостереження - територію в радіусі 10 км від зовнішніх меж зони захисту : населені пункти - с. Муравище, с. Городище, с. Гайове. - Затверджено «План заходів по локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми свиней у дикій фауні лісового масиву територію Муравищенського лісництва квартал 49.

- Карантин з неблагополучного пункту зняти за рішенням ДНПК при Луцькій райдержадміністрації не раніше ніж через 40 днів після проведення всіх заходів згідно «Плану заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання», - йдеться у повідомленні.

Реклама Google

Telegram Channel