Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Сьогодні Волинський краєзнавчий музей – на першому місці по відвідуваності

З 2019 року загальний фонд музею зріс із 15 до 24 мільйонів грн.

Фото: Фейсбук.

Сьогодні Волинський краєзнавчий музей – на першому місці по відвідуваності

У музеї відбувається постійне поповнення фондів та виставкова робота

За словами директорки краєзнавчого музею Оксани Важатко, вона зосередилася на розвитку установи та залученні для цього грантових коштів.

Про це повідомляє Волинська обласна рада. 

У 2020 році на території краєзнавчого музею втілили проєкт відновлення внутрішнього дворика, на який залучили близько 1 млн. грн., долучилися до проєкту «Діджиталізація музейних фондів», взяли участь у програмі транскордонного співробітництва та за грантові кошти відремонтували виставкові зали, придбали обладнання і розробили низку освітніх програм для відвідувачів. Уже під час повномасштабного вторгнення взяли участь у проєкті від ALIPH Міжнародного альянсу порятунку культурної спадщини в зонах конфліктів, який спрямований на збереження колекцій в умовах війни, та змогли придбати необхідне обладнання і облаштувати фондосховища. Загалом з 2019 року загальний фонд музею зріс із 15 до 24 мільйонів грн.

«Сьогодні краєзнавчий музей – на першому місці по відвідуваності. Раніше найбільш відвідуваними були Колодяжне, художній музей та музей Волинської ікони. Ми ж змогли запропонувати нашій аудиторії нові інтерактивні заходи, і тому статистика змінилась», - запевнила Оксана Важатко.

Що ж до проблем, то керівниця установи Оксана Важатко каже: їх більше у підпорядкованих закладах. 

Волинський краєзнавчий музей має 7 відокремлених підрозділів – це художній музей, музей історії Луцького братства, музей волинської ікони, Колодяжненський літературно-меморіальний музей, Затурцівський меморіальний музей В’ячеслава Липинського та Олицький замок.

«В Колодяжненському музеї досі не виправлені недопрацювання підрядником, який проводив там ремонтні роботи. В підвалі стоїть вода, яка, на мою думку, потрапляє через те, що забудовник неякісно провів гідроізоляційні роботи та самовільно демонтував дренажну систему», - зазначила Оксана Важатко. В Олицькому замку – аварійна покрівля. Проте, Оксана Важатко вважає, що замок, після проведення усіх необхідних для його збереження робіт, стане окрасою не тільки Волині, а й цілої України.

Директорка музею Волинської ікони Тетяна Єлісєєва розповіла, що через просідання ґрунту приміщення руйнується.«У нас є тріщини на стінах, а у підвальному приміщенні, де частково зберігаємо експонати, стіну з’їдає пліснява, - каже керівниця. – Ми намагалися замастити тріщини своїми силами, але це не дає результату. Щоб провести ремонт нам потрібно 200 тис. грн.»

У приміщенні музею не лише досліджують, а й реставрують давні пам’ятки сакрального мистецтва. Тут розміщується майстерня, де із старовинними образами працюють професійні реставратори.

Ще один музей – історії Луцького братства, який знаходиться на вулиці Іова Кондзелевича в одній із найстаріших будівель Луцька. Установа – єдина в Україні, яка присвячена окремій братській організації. Його керівниця Олена Бірюліна зазначає, що нині мають проблему із підлогою – вона просіла та руйнується через велику кількість ґрунтових вод у підвалі. «Ця будівля розташована в низині, а колись тут протікала річка Глушець. Попри те, що річки уже давно немає, вода все одно набирається під підлогою», - каже директорка.

Зі схожою проблемою стикнулися і в художньому музеї, який розміщений на території Луцького замку. Тут теж через надмірну вологість з’явилися тріщини на стінах як із внутрішньої, так і з зовнішньої сторони. «Ми розуміємо, що зараз усі кошти йдуть на війну, і намагаємося проводити необхідні роботи своїми силами, - каже Оксана Важатко. - Усі музеї працюють, сюди з радістю приходять відвідувачі. Ми поповнюємо свої колекції, відкриваємо нові виставки та продовжуємо робити все, аби зберегти та примножити культурну спадщину нашого народу».

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Вчитель з Волині створив один з кращих сільських музеїв.

Реклама Google

Telegram Channel