Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Селяни прикордонних сіл протестують проти запроваджених урядом обмежень

Ініціатором зборів виступив місцевий священик Роман Гром.

Фото із сайту 1zahid.com.

Селяни прикордонних сіл протестують проти запроваджених урядом обмежень

На думку мешканців, це принижує і дискримінує їх за місцем проживання та не сприяє розвитку територій, натомість аж ніяк не перешкоджатиме нелегалам чи ухилянтам

Стало відомо, що 14 квітня мешканці кількох сіл на Старосамбірщині Львівської області, які межують з українсько-польським кордоном, провели громадські збори проти постанови Кабміну, яка передбачає необхідність отримання спеціальних дозволів на перебування у п’ятикілометровій прикордонній зоні.

На думку мешканців, це принижує і дискримінує їх за місцем проживання та не сприяє розвитку територій, натомість аж ніяк не перешкоджатиме нелегалам чи ухилянтам.

Як повідомив за підсумками зборів їхній ініціатор, місцевий священик Роман Гром, в обговоренні, яке відбулося біля церкви у Мшанці взяли участь близько 60 мешканців сіл Мшанець, Плоске та Галівка, розташованих в середньому за кілометр від кордону. Він уточнив ZAXID.NET, що про збори була повідомлена місцева влада та прикордонники, однак ніхто до людей не прийшов.

«Нас каталізувало те, що в нас у Мшанці в магазині були виставлені бланки, які люди мали брати і заповнювати, щоб отримати дозвіл. Це було конкретним дзвіночком. Також знаю, що подібна ситуація вже є у Нижанковичах, де вже вимагають ці дозволи», – розповів Роман Гром.

На зборах мешканці сіл виступили проти отримання дозволів від Держприкордонслужби на проживання у своїх домівках і селах. «Це принижує будь-яку гідність людини і дискримінує громадян України за місцем проживання. Також це – повернення практики радянського союзу із спецдозволами, спецпропусками та спецквитками», – вважає о. Роман Гром.

На думку учасників зборів, такі норми також є прямою загрозою існуванню прикордонних сіл і міст. «Перетворення сіл і міст на «режимні об’єкти» передбачає відтік звідси жителів, молодих сімей, підприємців та інвесторів», – додав священик.

На зборах йшлося і про те, що прикордонні села Львівської області під час російсько-української війни є одними з найбезпечніших місць, а відповідно – найсприятливішими для інвестицій. Мешканці сумніваються у тому, що постанова посилить охорону кордону від нелегального перетину, адже ухилянти та нелегали не будуть за 10 днів до планованого нелегального перетину брати дозвіл на в’їзд в прикордонну смугу.

У підсумку учасники зібрання вирішили створити громадське об’єднання з жителів та вихідців всіх прикордонних міст та сіл та упродовж місяця провести спільні збори. Також готують звернення до різних органів влади з вимогою не впроваджувати згадані зміни.

Нагадаємо, у грудні уряд вніс зміни до прикордонного режиму, відповідно до яких для перебування у п’ятикілометровій прикордонній смузі необхідно мати дозвіл Держприкордонслужби. Такі дозволи потрібно отримати особам, які планують здійснювати в’їзд, перебувати та проводити роботи у межах прикордонної смуги. Зміни не стосуються водіїв та подорожуючих, які проїжджають ці території транзитом до пунктів пропуску.

Читайте також: На Волині група осіб збиралася безпілотником переправити до Польщі сигарети (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel