Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
У Луцьку з представниками бізнесу та роботодавцями обговорили питання повернення ветерана на робоче місце

Суспільство має знати, як зустрічати ветеранів удома, розуміти, як створити найбільш сприятливі умови.

Фото: Фейсбук.

У Луцьку з представниками бізнесу та роботодавцями обговорили питання повернення ветерана на робоче місце

До повернення ветерана у цивільне життя й на робоче місце готуватися треба нам

На цьому наголосила заступниця голови облдержадміністрації Мирослава Якимчук під час зустрічі-діалогу з представниками бізнесу та роботодавцями, тема якого була «Повернення ветерана на робоче місце».

Про це інформують у Волинській ОВА.

Суспільство має знати, як зустрічати їх удома, розуміти, як створити найбільш сприятливі умови, які допоможуть відновитися й розпочати цивільне життя.

«Ми, влада і роботодавці, повинні зробити все, щоб підготувати себе, умови й колективи для комунікації та взаємодії з нашими Захисниками та Захисницями. Наше суспільство має готуватися і створити всі належні умови, аби вони могли повернутися до мирного життя з досвідом та травмами, які вони отримали, виконуючи бойові завдання. Навіть якщо вони мовчать і не говорять про це», - зазначила у вітальному слова Мирослава Якимчук.

Адже, як свідчать результати опитування, проведеного серед ветеранів, часто ветерани не розуміють куди повертатися і чи є куди повертатися. Саме тому у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської – Всеукраїнської програми ментального здоров’я для Довідника безбар’єрності розроблено розділ про взаємодію з військовими у цивільному житті «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія».

Тож мета зустрічі, як повідомила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Наталія Коструба, скоординувати дії, щоб всі розуміли проблеми ветеранів кожен на своєму місці, обговорити можливості працевлаштування ветеранів, ветеранів з інвалідністю, адаптацію робочих місць для людей з інвалідністю тощо.

До обговорення запросили й людину з досвідом війни, голову ГО «Луцька міська організація Спілки воїнів АТО Волині» Олега Кобилинського, який поділився досвідом та дав практичні поради учасникам зустрічі. До слова, Олег Кобилинський – один із засновників платформи «Шлях додому», який створений з метою полегшити пошук інформації для учасників бойових дій та членів їх сімей.

Перш за все, як зазначив Олег Кобилинський, треба знати основні правила взаємодії та комунікації. Зокрема те, чого не можна говорити взагалі. І у нагоді стануть поради саме з розділу Довідника безбар’єрності «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія», які необхідно донести усім працівникам та керівнику колективу.

При працевлаштуванні також необхідно обговорити детально що працедавець готовий запропонувати та на які поступки готовий піти. Для прикладу, інколи навіть обговорити додаткові перерви, якщо це можливо.

«Люди, які повертаються – дуже відповідальні. Якщо він знає, що для нього йдуть на поступки, то розуміє, що від нього щось й вимагатимуть», - переконаний Олег Кобилинський.

І найголовніше – не забувати про проблему посттравматичного синдрому. Мова про окрема приміщення на підприємстві, де можна побути наодинці, коли це необхідно.

«Не треба шукати причину. Треба дати місце, де він зможе з цим впоратися. А найкраще, щоби у вас були й інші ветерани, яких він сприйматиме краще, ніж пересічну людину. Ну і контакти спеціалізованих служб, які допомагають ветеранам з будь-якими питаннями, в тому числі з отриманням якоїсь довідки», - поінформував Олег Кобилинський.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel