Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Сім'ї з Волині присвоїли звання Праведників народів світу

Сьогодні 2691 українця визнано Праведником народів світу.

Фото: Фейсбук.

Сім'ї з Волині присвоїли звання Праведників народів світу

Посольство Держави Ізраїль в Україні разом із Львівською міською радою вшанували родини з Львівської, Волинської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, які визнані Праведниками народів світу за те, що хоробро рятували життя євреїв під час Голокосту

Церемонію нагородження провели у стінах Львівської мерії.

Про це інформують у Львіській міській раді. 

Звання Праведників народів світу присвоєно: Комарницьким Михайлу і Анні та їхній дочці Галині з Львівської області (нагороду отримала Марія Ольберт, донька Галини); Пахольчукам Іоні та Ірині, мешканцям Волинської області (нагороду отримав племінник Валерій Пахольчук). Також звання присвоєно Банько (Кулембі) Юлії з Тернопільскої області та Романиці Михайлу з Івано-Франківської області, однак через поважні причини їх запрошені родичі не змогли прибути на церемонію.

Церемонія відбулась за участю Почесних консулів іноземних держав у Львові, керівників міста та області, представників єврейських організацій та різних середовищ Львова, родичів Праведників народів світу.

«Ми дуже вдячні і вважаємо, що Праведники народів світу – справжні Герої України та Ізраїлю. Зараз, за даними інституту пам’яті Яд Вашем, в Україні є майже 2700 праведників, але, звісно, ми всі знаємо, що насправді їх набагато більше. І кожного року ми знаходимо нові дані про порятунок євреїв на території України. Ця нагорода означає, що держава Ізраїль вдячна людям, які рятували життя євреї під час Другої світової війни, і вважає їх нашими Героями», -

сказав на церемонії Міхаель Бродський, Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні.

«Велика повага до країни, яка шанує пам’ять, яка через десятиліття згадує кожного і кожну, хто дав шанс жити. Сьогодні, в цей день Героїв, це особливо по-іншому усвідомлюєш. 30 тисяч львів’ян зараз в цей день на передовій, і це наші Герої. Взагалі всі, хто сьогодні захищають нас з вами, – це наші Герої. І ті, хто помагають, – наші Герої», - сказав Андрій Садовий, міський голова Львова.

До слова, попередня церемонія нагородження у Львові відбулась у 2020 році – тоді вшанували шість родин зі Львова, Львівської, Волинської та Рівненської областей, чиї рідні визнані Праведниками народів світу.  

Сьогодні 2691 українця визнано Праведником народів світу. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними та невідомими. За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції. Загалом є понад 28 тисяч Праведників народів світу з понад 50 країн світу.

Пахольчукам Іоні та Ірині, мешканцям Волинської області звання присвоєно посмертно.

Врятований, що вижив: Єхіель Вейнштейн

Історія спасіння:

Єврейська родина Вайнштейнів, батьки та четверо дітей, проживали на Волині в селі Піщани, Ковельського району. 1938 року старший син Вайнштейнів поїхав до Аргентини, а у 1939 році повернувся на територію СРСР. 1940 року в родині померла мати. При вторгненні Німеччини в СРСР у червні 1941 року, тільки один з синів Вайнштейн, Ісраель, втік у глиб Росії, а батько родини, - Йосеф, з двома дітьми, Хая і Єхиель, залишилися на окупованій німцями території.

У селі Піщани проживало дванадцять єврейських сімей. Місцева українська поліція знала їх усіх. З початку окупації євреям було наказано носити на одязі жовтий клапоть Маген Давид, і працювати на каторжних роботах. До 1942 року усі євреї залишалися мешкати у своїх будинках. Якоїсь Єхиеля відправили з іншими молодими євреями села на роботу до сусіднього міста Поворська. Він втік з роботи і пішов до Ковеля, щоб знайти брата.

Єхиель не знав, що його брат утік до Росії ще до приходу німців. У Ковелі його впізнали як єврея і відправили до гетто, де він пробув кілька тижнів, доки не втік. Повернувшись до свого села, він звернувся до друга-українця, від якого дізнався, що деяких євреїв депортували. Йєхіель знайшов батька та сестру і вони втрьох ховалися до 1943 року. Переховуватися їм допомагали три чи чотири українські родини з села Піщани. Яд Вашем згадує лише одне ім'я помічника: Пахольчук.

У вересні 1943 року німці оголосили, що євреям дозволено повернутися до своїх будинків і що їм не буде завдано жодної шкоди. Із 12 євреїв, які повірили цьому, також були й Вайнштейни. Але їх усіх повели на страту. Єхиель та його сестра Хая розбіглися у різні боки та втекли. Хая Вайнштейн знайшла схованку в українського товариша, який передав її поліції. А Єхиель ховався у громадській будівлі, а потім у фермерських сараях та стайнях, часто без відома власника. Йому допомагали ті ж самі родинии, які підтримували його сім'ю у минулому. Приносили їжу, одяг та інші потрібні речі. Ось так Єхиель вижив до приходу росіян у липні 1944 року.

Відразу після звільнення Єхиель повідомив про усіх колабораціоністів НКВС, а сам записався до лав Червоної Армії. Після війни він не повернувся до села Піщани, а жив у місті Сарни, доки 1967 року не репатріювався до Ізраїлю.

Єхіель довгі роки відмовлявся розповідати про те, що сталося. Лише у 2012 році він погодився дав інтерв'ю команді Яд Вашем. Єхіель згадував серед тих, хто допомагав йому вижити, родину Пахольчуків. Інше прізвище, яке пам'ятав Єхіель, – Ковальчук.

Діти Єхіеля у вересні 2019 року розшукали у селі Піщани доньку родини Пахольчук, Ніну, 1932 року народження, яка добре пам'ятала і підтвердила, що Єхіель справді ховався у домі її батьків.

Довідка

Звання Праведника народів світу – найвища нагорода Держави Ізраїль, що надається не євреям, які з ризиком для власного життя допомагали євреям пережити Голокост. Це звання висловлює вдячність Держави Ізраїль та єврейського народу тим небагатьом, хто допомагав євреям у найчорніші дні їхньої історії. Визнані отримують медаль і Почесну грамоту, а їх імена увічнюють в Яд Вашем на Горі Пам'яті в Єрусалимі.

Під юрисдикцією Верховного суду Ізраїлю було створено комісію, в обов'язки якої входить надання почесного звання «Праведника народів світу». У своїй роботі комісія керується певними критеріями, детально вивчаючи всі документи, свідчення тих, хто вцілів, та інших очевидців, оцінює історичні обставини й ризик для рятівника, на підставі чого вирішує, чи відповідає той чи інший випадок необхідним критеріям.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волонтер з Волині отримав урядову нагороду.

Реклама Google

Telegram Channel