Курси НБУ $ 39.78 € 42.31

ПЕРШІ ЖНИВА БІЗНЕСМЕНА

Два роки тому відомий на Волині бізнесмен, засновник фірми ’Універсам’ і ’Укр-Петроль’ Сергій Ковальчук, узявши в оренду земельні паї у їх власників із СВК ’Прогрес’ Іваничівського району, разом із колективом фахівців почав відновлення буряківничої галузі у прилеглих до цукрового заводу господарствах.

Два роки тому відомий на Волині бізнесмен, засновник фірми “Універсам” і “Укр-Петроль” Сергій Ковальчук, узявши в оренду земельні паї у їх власників із СВК “Прогрес” Іваничівського району, разом із колективом фахівців почав відновлення буряківничої галузі у прилеглих до цукрового заводу господарствах.
Перші кроки зроблено. Але успішно працювати без застосування сівозмін навряд чи можливо. А тому в приватному підприємстві “Луга Нова” пішли на розширення площ. Свої земельні паї новому господареві на договірних умовах залюбки віддали в оренду селяни Заболотець, Жашкович, Рикович. Нині у “Лузі Новій” лише під зерновими зайнято 2000 гектарів. Це вдвічі більше, ніж у передовому у районі СВК “Вільна Україна”.
Доводилося бачити хлібні поля колишнього колгоспу “Прогрес” не один десяток літ. Були періоди піднесення і спаду виробництва. Наприклад, хлібні поля біля відстійників цукрового заводу, у селах Лугове, Іванівка раніше виглядали бідненько. Тут часто розкошували будяки та інші бур’яни. Адже земля не бачила ні органічних, ні мінеральних добрив, через постійну нестачу коштів посіви не обробляли засобами захисту рослин. Тому й не добирали врожаю.
На краще змінилася картина з приходом нового господаря Сергія Ковальчука. Свої задумки Сергій Михайлович виношував не лише в ході передвиборчої кампанії як кандидат у народні депутати України. Ці наміри він тепер втілює послідовно й виважено.
За що б не брався підприємець, він доводить справу до завершення. Так було із переходом у його власність найбільшого у районі підприємства — цукрового заводу, який зараз нарощує потужності. Такий же помітний результат і на хлібному полі.
Любо глянути у жнивну пору на пшениці “Луги Нової”. У цьому ж селі Лугове, де в найкращі часи збирали по 15—20 центнерів зерна з гектара, нині його намолочують по 37 центнерів.
— Увесь секрет у тому, що з осені своєчасно був підготовлений грунт, у кращі агротехнічні строки посіяно озимі,— розповідає директор приватного підприємства Микола Василюк. — З весни рослини двічі підживили мінеральними добривами, обробили хімпрепаратами проти шкідників, хвороб та бур’янів.
За старанність поле щедро віддячує дбайливим господарям. Тут усе роблять без метушні, але впевнено, згідно із технологією. Дружно й організовано тепер в агроформуванні жнивують. Збирають хліб два комбайни “Клаас”, “Дон”, а також “Ниви”. На них працюють Василь і Віталій Громики, Григорій Легкобит, Андрій та Віталій Козачуки та інші механізатори. Скажімо, у селі Іванівці із 100 гектарів намолотили п’ять тисяч центнерів зерна.
Селяни, які здали підприємцю в оренду свої земельні паї, радіють успіхові. Задоволений роботою і голова райдержадміністрації Анатолій Стаднік. Було б більше таких аграрних інвесторів — не облогувала б земля.
Поки що не завжди просто змінюється психологія мислення селян. У колективі підібралися тільки ті, хто хоче трудитися добросовісно. За те мають і добрий заробіток.
Збираючи урожай нинішній, у приватному підприємстві дбають і про майбутній. На звільнених площах механізатори готують грунт. Ці роботи виконані на перших сотнях гектарів. Тут посіяно гірчицю на сидеральне добриво.
Не обділені увагою і власники земельних паїв. Як орендну плату вони отримують зерно. Вигідно і те, що лише по 1,5 гривні платять за сотку зібраних комбайном “Луги Нової” зернових зі своїх городів.
“Луга Нова” йде на розширення орендованих земель, зокрема в селі Орищі.
— Зібраний урожай зберігаємо і доводимо до ладу не лише на складах у Мишеві, а й на цукрозаводі,— ділиться клопотами Сергій Ковальчук.
Таланило б нам більше на таких інвесторів.
В’ячеслав СТРИЙ.
Telegram Channel

Передрук або відтворення у будь-якій формі матеріалів, розміщених на інтернет-сторінці «Волинь-нова» volyn.com.ua, без письмової згоди видання заборонено.

зроблено в Ideil