ГРИП – НЕ ВІД СВІЖИНИ
Ситуація з розповсюдженням свинячого грипу у світі не випадково викликає занепокоєння. На середину червня, за інформацією оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я, з 76 країн надійшли повідомлення про майже 36 тисяч випадків захворювання на грип Н1N1, у тому числі 163 — летальні
Ситуація з розповсюдженням свинячого грипу у світі не випадково викликає занепокоєння. На середину червня, за інформацією оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я, з 76 країн надійшли повідомлення про майже 36 тисяч випадків захворювання на грип Н1N1, у тому числі 163 — летальні. Найбільше випадків смертей від свинячого грипу зареєстровано у Мексиці, США. Лабораторно підтверджений факт захворювання на грип Н1N1 зареєстровано і в Україні
Лариса РУБАС,
лікар-інфекціоніст Луцької міської поліклініки №1
Грип Н1N1 — гостре респіраторне захворювання свиней, викликане одним або декількома вірусами свинячого грипу “А”. Розповсюджується вірус повітряно-крапельним шляхом. Найімовірніше, люди заразилися під час тривалого тісного контакту з інфікованими свиньми. Однак у деяких випадках відбувається передача інфекції від людини до людини.
Вірус свинячого грипу гине при нагріванні до 70 градусів С, тобто правильно термічно оброблене м’ясо загрози не становить. Любителі свіжини нічим не ризикують.
Симптоми свинячого грипу такі ж, як і у звичайного: головний біль, біль у м’язах, кістках, підвищення температури. Через день-два починається сухий кашель, нежить, біль у горлі.
Щоб застрахувати себе від небезпеки, краще відкласти поїздки у країни, де виявлені випадки захворювань на свинячий грип. Під час контактів з тваринами, особливо коли проводиться забій свиней, важливо дотримуватись особистої гігієни. І, звичайно, якщо вдома хтось захворів на грип, навіть якщо це звичайний грип, треба користуватись захисною маскою, міняючи її два—три рази на день, ретельно провітрювати кімнату, дотримуватись чистоти у приміщенні.
Лариса РУБАС,
лікар-інфекціоніст Луцької міської поліклініки №1
Грип Н1N1 — гостре респіраторне захворювання свиней, викликане одним або декількома вірусами свинячого грипу “А”. Розповсюджується вірус повітряно-крапельним шляхом. Найімовірніше, люди заразилися під час тривалого тісного контакту з інфікованими свиньми. Однак у деяких випадках відбувається передача інфекції від людини до людини.
Вірус свинячого грипу гине при нагріванні до 70 градусів С, тобто правильно термічно оброблене м’ясо загрози не становить. Любителі свіжини нічим не ризикують.
Симптоми свинячого грипу такі ж, як і у звичайного: головний біль, біль у м’язах, кістках, підвищення температури. Через день-два починається сухий кашель, нежить, біль у горлі.
Щоб застрахувати себе від небезпеки, краще відкласти поїздки у країни, де виявлені випадки захворювань на свинячий грип. Під час контактів з тваринами, особливо коли проводиться забій свиней, важливо дотримуватись особистої гігієни. І, звичайно, якщо вдома хтось захворів на грип, навіть якщо це звичайний грип, треба користуватись захисною маскою, міняючи її два—три рази на день, ретельно провітрювати кімнату, дотримуватись чистоти у приміщенні.