Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ЧЕМПІОНАМИ СТАЛИ ДВА ВОЛИНСЬКІ БОКСЕРИ

Волиняни Андрій Федчук і Олексій Мазикін стали найсильнішими у своїх вагових категоріях на боксерському рингу в Луцьку...

Великий інтерес серед прихильників боксу нашої області викликав відбірковий турнір до чемпіонату Європи, що у лютому—березні 2004 року проходитиме у Хорватії.
Майже сто найсильніших майстрів шкіряної рукавички, їх тренерів, суддів, фахівців цього виду спорту, серед яких голова Федерації боксу України Дмитро Єлісеєв, головний тренер олімпійської збірної нашої держави Леонід Лоївський, тепло вітав у залі обласної ДЮСШ заступник голови облдержадміністрації Степан Родич. Почесним гостям змагань, що проводились під патронатом голови облдержадміністрації Анатолія Француза і Луцького міського голови Антона Кривицького, вручили запашний волинський коровай.
Турнір розпочався ще у п’ятницю чвертьфінальними боями. У 44-х поєдинках, що відбулись на цій стадії змагань, сенсацій не сталося — більш досвідчені та імениті брали верх над тими, хто поки що тільки претендує на місце у збірній країни. Першої втрати в 1/4 фіналу зазнали господарі рингу. У ваговій категорії до 91 кілограма Олександр Притула поступився луганчанину В’ячеславу Глазкову. А ось заслужені майстри спорту Володимир Колесник (до 64 кг) і Андрій Федчук (до 81 кг), а також минулорічний чемпіон України Геннадій Озаринський (до 57 кг) вибороли путівки до півфіналу. І якщо Андрій виграв у херсонця Анатолія Дудченка технічним нокаутом, то Геннадій у бою зі своїм суперником з Дніпропетровська Дмитром Лагно взяв верх завдяки мінімальній перевазі у суддівських протоколах — 3:2.
У гострій і запеклій боротьбі тривали півфінальні зустрічі. На жаль, на цьому етапі зійшли з дистанції ще двоє наших земляків. Геннадій Озаринський упродовж усього поєдинку поступався донеччанину Євгену Кибалюку, а в третьому раунді тренер волинського боксера Олег Савчук змушений був викинути на ринг рушник — знак визнання поразки свого вихованця. Володимир Колесник гідно тримався упродовж усього поєдинку з донеччанином Володимиром Кравцем, і у четвертій двохвилинці господар вже мав відчутну перевагу, та за хвилину до гонга пропустив потужний удар, і рефері зафіксував нокаут.
А ось Андрій Федчук та Олексій Мазикін (понад 91 кг), який згідно з жеребкуванням вступив у боротьбу відразу з 1/2 фіналу, свої поєдинки виграли без особливих затрат фізичних зусиль, про що свідчать підрахунки суддівського комп’ютера. Андрій добився успіху над харків’янином Євгеном Безугловим — 34:18, а Олексій переконливо довів свою перевагу над киянином Володимиром Лазебником — 52:23.
А тепер про фінальні зустрічі. У щонайлегшій ваговій категорії (до 48 кг) бронзовий чемпіон світу і Європи львів’янин Георгій Чигаєв не залишив шансів на перемогу Віталію Волкову з Миколаєва. У наступній вазі (до 51 кг) силами мірялись дворазовий чемпіон України, учасник чемпіонату світу 2003 року в Таїланді Артем Сафіуллін з Донецька і Сергій Смагора із Запоріжжя. Досить несподівано, що викликало невдоволення у глядачів і свист на трибунах, судді віддали перевагу Артему, який поступався у ході всього поєдинку Сергієві.
У категорії до 57 кілограмів фінал був “донецьким”, у ньому зустрічались земляки майстри спорту міжнародного класу Олег Єфимович і Євген Кибалюк. Підсумок бою — 52:31 на користь Євгена. Одним з найбільш видовищних виявився поєдинок між Олександром Ключком з Миколаєва і севастопольцем Хайсером Сейдаметовим (до 64 кг). З незначною очковою перевагою виграв 19-річний боксер з Миколаєва.
З величезним інтересом слідкували глядачі за ходом двобою між донеччанином Володимиром Кравцем та Ігорем Пащуком з Червонограда Львівської області. Маючи значну перевагу упродовж усіх чотирьох раундів, львів’янина ледь не позбавили перемоги, оголосивши підсумковий рахунок 38:38. Уболівальники своєю незгодою примусили суддівську колегію переглянути цей результат. Під бурхливі оплески рефері на знак перемоги підняв руку Ігоря Пащука.
Ще два майстри спорту міжнародного класу зустрілись у фіналі у ваговій категорії до 69 кг. Тут донеччанин Олександр Бокало по очках — 38:31 — взяв верх над івано-франківцем Віктором Поляковим. Справжнім відкриттям турніру став 18-річний чорношкірий донеччанин Ісмаїл Сіллак, який боксував проти чемпіона Європи-2002, фіналіста чемпіонату світу-2003 Олега Машкіна з Миколаєва (до 75 кг). Обидва спортсмени побували в нокдауні. До фінального гонга важко було визначити переможця. Та врешті-решт симпатії арбітрів виявились на боці більш досвідченого Машкіна — 38:31.
З особливим інтересом очікували прихильники виходу на ринг волинських боксерів. Бронзовий призер Олімпійських ігор-2002 в Австралії Андрій Федчук (до 81 кг) мав безперечну перевагу над кримчанином Андрієм Смирновим, пославши суперника у другому раунді в нокдаун. Після закінчення цієї двохвилинки через травму лікар зняв з рингу Смирнова, і лучанину була присуджена перемога технічним нокаутом. У важкій вазі вінничанин В’ячеслав Узелков по очках — 31:26 — переміг Віталія Михеєнка із Запоріжжя.
Волиняни вже звикли до перемог свого кумира срібного призера чемпіонату світу-2001, абсолютного чемпіона України двох останніх років Олексія Мазикіна. І цього разу лучанин виграв в Артема Царикова з Миколаєва — 33:20, хоча, відверто кажучи, глядачі очікували від Олексія більш переконливих і рішучих дій.

Після закінчення змагань і спортсмени, і тренери, і судді одностайно відзначали високу організацію турніру, у чому значна заслуга належить управлінню у справах фізичної культури і спорту облдержадміністрації, федерації боксу Волині, дирекціям обласної ДЮСШ, готелю “Світязь”, генеральному спонсору — фірмі “Інтеркабель”, котра забезпечила фіналістів турніру пам’ятними призами.
Роман ФЛІШАРОВСЬКИЙ.
Telegram Channel