Курси НБУ $ 41.78 € 48.84
Нефільтрована кава – небезпечна для здоров’я

«Як нема кави – нема забави!».

Фото: static.espreso.tv.

Нефільтрована кава – небезпечна для здоров’я

Результати багаторічного дослідження показали, що нефільтрована кава містить шкідливі для серця речовини

Фільтруй не лише «базар»

Багато хто з нас без філіжанки кави прокидаються вранці насилу. Але чи справді цей напій такий корисний? У пошуку відповіді на це питання швейцарські вчені провели дослідження і дійшли висновку: якщо вже пити каву, то лише фільтровану.

– Справа в тому, що нефільтрована кава містить речовини, які підвищують рівень холестерину в крові. Використання фільтра видаляє їх та знижує ймовірність серцевих нападів та ризик передчасної смерті, – сказав автор дослідження, професор Даг Телле з Ґетеборгського університету.

Лови шкідливі речовини

Як запевняють автори, їхнє дослідження переконливо доводить, що методи приготування кави не тільки пов’язані з ризиками серцевих нападів, а й впливають на тривалість життя. Так, це погана новина для любителів кави, приготовленої у френч-пресі та класичними методами заварювання.

– Нефільтрована кава містить кафестол та кахвеол, які можуть підвищувати рівень тригліцеридів та «поганого» холестерину. Тому дотримуйтеся способу заварювання в краплинній кавоварці або за допомогою паперового фільтра, щоб уловлювати шкідливі речовини, – радить американський дієтолог Ліза Драйєр.

Живи – довше!

Вражає те, що у цьому дослідженні взяли участь понад пів мільйона норвезьких чоловіків та жінок віком від 20 до 79 років протягом 20-річного періоду! У результаті з’ясувалося, що нефільтрована кава підвищує ризик смерті через проблеми із серцем.

У чашці нефільтрованої кави міститься приблизно в 30 разів більше речовин, які можуть підвищувати рівень жирів у крові, ніж у фільтрованій. Тому, багатьом варто переглянути своє ставлення до приготування напою по-польськи або, наприклад, у френч-пресі. 

Дотримуйтеся способу заварювання в краплинній кавоварці або за допомогою паперового фільтра, щоб уловлювати шкідливі речовини.

Цікавим є також те, що люди, які п’ють фільтровану каву, мають нижчу смертність, ніж ті, хто взагалі уникає цього напою. Вчені схиляють до думки, що такий позитивний ефект може спостерігатися за рахунок антиоксидантів у каві. Зокрема, поліфеноли здатні знижувати окислення «поганого» холестерину, позитивно впливати на стан судин і навіть зменшувати ризик утворення тромбів.

Тому, якщо у вас немає жодних протипоказів, не варто відмовляти собі у задоволенні та утримуватися від декількох порцій ароматної фільтрованої кави протягом дня. 

Реклама Google

Кому не можна пити «гарячу і гірку»?

Попри всі позитивні ефекти, існує низка діагнозів при яких вживання кави вважається небажаним або навіть протипоказаним. Тож, напій не рекомендують пити людям з аритмією, адже він здатний прискорювати пульс і провокувати проблеми з серцем. 

Також варто утриматися від кави при кислотному рефлюксі чи печії, розладах травлення, хронічних захворюваннях кишечника, жовчнокам’яній хворобі. За наявності деяких із цих діагнозів, напій може погіршити стан, стимулюючи активність органів. 

Крім того, у разі індивідуальної непереносимості до кофеїну або алергії – вживання повністю виключається. Лікарі також радять бути обережними вагітним жінкам, адже кофеїн здатен негативно впливати на перебіг вагітності. Він стимулює нервову систему, що може підвищити ризик викидня, чи призвести до розвитку гестозу.

Марта САЛО.

Читайте також: 60-річний Борис Джонсон у дев’ятий раз став батьком.

Telegram Channel