
Скарби Тамплієрів: Monbar повертає легендарний закарпатський сидр
В основі філософії Monbar лежить проста, але потужна формула, що передається з покоління в покоління в австрійських селах: «Яблучний сік + Бродіння = Сидр». Цей підхід кардинально відрізняється від масових уявлень про виробництво сидру. Детальніше про концепцію, історію напою та секрети виробництва розказали у статті співзасновники бренду: Яна Матвійчук, Андрій Мелеш та Федір Андрейцов.
Секрет сидру Monbar: австрійська традиція проти нормандського методу
В Україні найчастіше продають сидр, виготовлений нормандським методом. Для цього використовують вже ферментовані (по суті, гнилі) яблука. Їх чавлять за допомогою пресу. Отримане сусло проціджують, продукт починає бродити, а після цього проходить пастеризацію. Метод виробництва надає напою різкий, специфічний смак. Багато споживачів помилково вважають його «справжнім» смаком сидру.
Співзасновники нового бренду не схвалюють такий метод виробництва. Тому ключова перевага сидру Monbar — використання виключно свіжих, добірних українських яблук.
«Ми робимо сидр так, як це робили в австрійських селах століттями, — розповідає співзасновниця бренду Яна Матвійчук, відома як співвласниця Young Business Club. — Це означає, що для виробництва береться сік прямого віджиму зі свіжих митих фруктів, без додавання цукру, спирту, штучних барвників чи будь-якої хімії. Пастеризація — лише за невисоких температур. Результат — м'який, лагідний смак та збереження всіх природних вітамінів».
Історичне коріння українського сидру
Назва Monbar не випадкова. Вона віддає шану Андре де Монбару, одному з магістрів славетного Ордену Тамплієрів. Історичні дані свідчать, що лицарі-храмівники володіли Середнянським замком-монастирем на Закарпатті, де, за переказами, і виробляли сидр за австрійською рецептурою.
«Monbar — це не новостворений напій, а дбайливо відроджений забутий рецепт, що колись був популярним як в Європі, так і в українських землях. Особливо на Закарпатті — в регіоні, де вже кілька сторіч ростуть яблуневі сади», — стверджує Яна Матвійчук.
Рецепт традиційний, а технології — надсучасні
Виробництво сидру Monbar за старовинним рецептом відбувається на сучасному виробництві, оснащеному передовим австрійським та бельгійським обладнанням — найкращим в Україні. Це забезпечує стабільно високу крафтову якість кожної партії сидру.
Сировинна база Monbar — це 100% українські яблука та фрукти найвищої якості. Партнером бренду є фермерське господарство «Коник», яке володіє величезними садами (понад 720 тисяч дерев) в екологічно чистому регіоні Закарпаття. Це гарантує доступ до свіжих, екологічно чистих плодів для виробництва справді натурального продукту.: безпосередньо біля садів. Тому логістичне плече мінімальне.
Чесний продукт для вибагливого споживача
Створюючи бренд Monbar, засновники прагнули запропонувати українцям чесний, натуральний крафтовий сидр, який би став антитезою індустріальним напоям.
Сидр яблучний Monbar вже доступний для поціновувачів на офіційному сайті бренду. А ще його можна купити в мережі супермаркетів «Сільпо». Споживачі можуть обирати серед різноманіття смаків — від класичних яблучних до оригінальних поєднань з іншими фруктами та ягодами.

