
Як правильно пити віскі? Інструкція для насолоди ароматів та смаком (18+)
Складність такого напою як віскі одночасно є його перевагою, адже з'явилася величезна кількість правил та рекомендацій щодо його вживання. Але рекомендації справжніх поціновувачів досить категоричні, і відступати від них не можна. Враховуватися потрібно все – температуру подачі, форму келиха, навколишнє оточення і навіть настрій.
Правила справжніх цінителів
Вечір – найправильніший час для пиття віскі. Придбати його, до речі, можна на сайті магазину Фора, де є відповідний поділ на види та підвиди цього напою. Детальний опис смакових якостей, аромату та інших параметрів допоможе зробити вдалий вибір під конкретні завдання та події.
Попередньо охолоджують напій або нагрівають до температури 18-20°C. Без дотримання цього правила навіть найдорожчі віскі видаватимуть неприємний запах спирту. Якщо планується доповнити напій газуванням, його необхідно поставити в холодильник.
Щодо келихів для віскі то єдиного правила немає, але всіма прийнято пити з роксів – широку склянку з товстим дном. Інші дають рекомендації пити віскі із келихів для вина або чарок на ніжках, що дозволить краще розкрити смакові якості.
Чим закушувати віскі?
Фахівці категоричні у питаннях закуски, адже ніхто не питиме віскі під картоплю з оселедцем. Але в наших реаліях та культурних цінностях неможливо без закуски, тому є кілька рекомендацій залежно від виду напою:
- Односолодовий. За наявності димного або фруктового аромату чудовою закускою буде м'ясо баранина або телятина, а також птах або яловича мова;
- М'який купажований. Відмінним доповненням стане копчена червона риба, лосось – це ідеал;
- Купажований. За наявності трав'яного аромату підходять морепродукти, зокрема креветки та устриці.
Диня, фрукти, сири різних видів та навіть горіхи є універсальною закускою. Цитрусові фрукти вживати не рекомендується.
Чим розбавляти віскі?
Знову ж шанувальники стверджують, що нічим не потрібно розбавляти цей благородний напій. Деякі експерти стверджують, що з невеликою кількістю води можна розбавити, особливо якщо це торф'яний або димний віскі з агресивним смаком і запахом. Фруктові та ягідні соки підходять, але лише у форматі коктейлів.
Наявність фруктового або трав'яного післясмаку робить віскі не таким жорстким, але саме такі види напою можна змішувати з колою. Якщо розглядати бурбон, тобто. те ж віскі, але зварене з кукурудзи, його зазвичай розбавляють содовою. Коли бурбон буде у складі коктейлів, краще використовувати фруктові або ягідні сиропи.

