Курси НБУ $ 41.76 € 47.64

ЗВИЧАЇ: різдвяний хліб із жита й на черені

У Боремлі Демидівського району, що на Рівненщині, побутує цікавий звичай. Напередодні Різдва господині збираються разом, аби спекти спеціальний різдвяний хліб...

У Боремлі Демидівського району, що на Рівненщині, побутує цікавий звичай. Напередодні Різдва господині збираються разом, аби спекти спеціальний різдвяний хліб.

«Його готують обов’язково з житнього борошна»,— розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи Боремельського колегіуму Надія Кротік. Надія Миколаївна й сама не раз готувала цей святковий хліб. А печуть його тільки на черені, без жодних блях. Для цього піч ретельно вимітають. Хлібину саджають у піч дерев’яною лопатою, яку щедро посипають борошном. Але ж духмяні буханці виходять! Найсмачніший шматок — скоринка зі споду, там, де черінь цілувався з хлібом.
Вочевидь, звичай цей дійшов до наших днів із далеких-далеких віків. В Україні завжди віддавали перевагу житньому хлібу, і ще наші прабабусі вмудрялися із житнього борошна випікати навіть пресмачні пироги. Пшеничний хліб з’явився значно пізніше і випікали його зазвичай на великі свята — Різдво, Великдень, весілля. Тут же навіть свято не витіснило житнього буханця, отого, що всьому голова, поділився своїми спостереженнями Сергій Наумук.
Telegram Channel