Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
ІВАН СМІТЮХ ОБІЦЯЄ ЩЕ ПОВЕРНУТИСЯ У ПОЛІТИКУ

Волинь-нова

ІВАН СМІТЮХ ОБІЦЯЄ ЩЕ ПОВЕРНУТИСЯ У ПОЛІТИКУ

На другий день після виборів голова Ковельської райдержадміністрації Іван Смітюх (на фото) скликав прес-конференцію для журналістів, на якій повідомив, що написав заяву на звільнення із займаної посади...

На другий день після виборів голова Ковельської райдержадміністрації Іван Смітюх (на фото) скликав прес-конференцію для журналістів, на якій повідомив, що написав заяву на звільнення із займаної посади. Незважаючи на прийняте рішення і на поразку на виборах до Верховної Ради, Іван Євдокимович, як завжди, почувався розкуто і навіть жартував

Ярослав ГАВРИЛЮК


—Сьогодні надійшов телефонний дзвінок від помічника голови облдержадміністрації, яка сказала, щоб до кінця дня була моя заява на звільнення, — сказав Іван Смітюх. — Я погодився на цю пропозицію і написав заяву за власним бажанням. Прийшов на посаду голови райдержадміністрації добровільно, щоб допомогти цій території розвиватися економічно. Вдалося дещо зробити, але не все залежало від мене. Хотів розвинути економічний потенціал Ковельського району хоча б на один мільярд гривень, легалізувати бізнес, заставити платити податки людей, які мають засоби виробництва. Однак повноваження голови райдержадміністрації дуже обмежені. Ми — звичайні статисти.
Я — не політик, але займаюся політикою. На виборах до Верховної Ради набрав невелику кількість голосів виборців. Дякую всім — і тим, хто голосував за мене, і тим, хто не голосував. Був переконаний у своїх силах і можливостях. Ну, громада вирішила по-іншому. Якщо чесно, то не розумію такого вибору. Завжди приїздили на Ковельщину так звані «весільні генерали», і так само буде, очевидно, й надалі. Напевно, громада не зрозуміла мої щирі наміри.
Йду у відставку, щоб колись, може по-іншому, з іншими людьми, дай Боже, мене ще раз запросили на державну роботу. Впевнений, що «йду» тимчасово. Україна за десять років буде зовсім іншою державою. Прийдуть молоді особистості, кращі та сильніші, проукраїнські, щирі, тобто, по-нашому, — нормальні люди прийдуть. І все буде добре!
— Які, на вашу думку, підстави були у губернатора Бориса Клімчука звільнити вас?
— Я — вільна людина, а такі на цій території ще ніколи не були потрібні. Кажу про це відверто. Не можу по-іншому. Найнявся на роботу голови райдержадміністрації не для того, аби збагатитися за рахунок високої посади. Ви ж бачили, як відбувалися виборчі перегони. Зайняв таку позицію і хотів, щоб її зайняли інші кандидати в народні депутати України. Мій один друг сказав, що я не перевершив себе, що маю жити в іншій державі, бо мої демократичні засади і щирість ще не розуміє наша громада. На це треба роки. Рахую себе порядною людиною, для якої честь — це велике слово.
— Якби була можливість відіграти ситуцію назад, ви пройшли б цей самий шлях?
— Для багатьох людей я став відкриттям. Нехай навіть за мене віддали свої голоси 18 тисяч чоловік. Багато протоптав сіл і хуторів. Люди в нас сьогодні заполітизовані. Не цураюсь того, що є членом Партії регіонів. Бачу результат цієї влади і не шкодую, що пішов у владу. Зробив це свідомо.
Моє рішення щодо звільнення остаточне, дороги назад — немає. Може, варто піти, щоб потім повернутися. У мене прохання до вас, журналістів, — пишіть тільки чесно про людей, не вплутуйтеся у «чорний піар», якого було вдосталь на цих виборах. Я мусив частково «огризатися» на той бруд, який на мене «виливали» опоненти. Хто писав «чорнуху» і хто її замовляв, вели себе непорядно. На мене «повісили» 32 мільйони гривень державних коштів, звинуватили, що медицина через мене не отримала ці гроші. Я жодної гривні бюджетної на вибори не взяв! Мені шкода осіб, які займалися тією брудною роботою. Але назвався політик «грибом» — «лізь у кошик»! Зараз барикади для мене закінчилися, життя — продовжується.
Щодо відставки, то з губернатором на цю тему я не говорив. Думаю, що він правий, бо губернатор формує свою команду та організовує її роботу. У своїх висловлюваннях про життя і стратегію розвитку нашого регіону, про економіку і політику я міг десь помилятися. Не можна сприймати відставку, як крах. Повторюю, якщо Борис Петрович або вже інший губернатор запропонує ще раз «перезарядити» наші можливості і співпрацю, то я завжди готовий працювати на державу.
— Чи буде тиск влади на ваш бізнес?
— Це відчував, коли губернатором був Володимир Бондар. Це мені особисто не завадить. Не буду називати прізвищ, але хочу попросити осіб, які можуть створити несприятливі умови для моїх людей чи в бізнесі, чи в адміністрації, бути уважними і не спішити. Незрозуміло, чому люди в нас від маленького службовця до великого чиновника заполітизовані і кидаються в крайнощі? Система партійна — чужа для нашого краю. Під час виборчої кампанії я навіть просив священика у своїх проповідях говорити правду про політику і виборчі процеси, щоб не було крайнощів, які сьогодні є.
— Хто може вас замінити на посаді голови райдержадміністрації?
— Це обов’язково має бути місцева людина, яка знає громаду. Але, на жаль, мою думку, я впевнений, питати не будуть. Думка моя може бути недоречна. Хто може очолити РДА? Мабуть, обласній владі потрібно відкрито спитати у районних та сільських депутатів, всієї громади. Своєму наступнику хочу побажати одного: бути вільним, щоб жив на цьому світі з високо піднятою головою і не прогинався, не прислужував, а служив державі. Від того, що прийшли до влади політики, а не господарники, марнотратство стало бідою і великою проблемою в Україні.
— Що будете робити після відставки?
— Терміново займуся своїм сином Дмитром, його вихованням, щоб він став у житті хорошою людиною. Він гарний хлопець, йому п’ятнадцять років. Сьогодні вранці обійняв мене і щиро сказав: «Який я щасливий, що ти програв вибори». Знаєте, я помилився, коли написав у своїй передвиборній програмі: «Все у наших руках». Все — у Божих руках!

P. S. Голова облдержадміністрації Борис Клімчук під час оперативної наради у вівторок сказав, що попросив Івана Смітюха написати заяву про звільнення, бо той «не розуміє своїх функцій». Зі слів Бориса Петровича, він попросив у свого помічника Валентини Черниш зателефонувати до Смітюха та передати прохання, щоб той написав заяву про звільнення. Губернатор жартома додав, що з помічника в облдержадміністрації вже роблять «демона», бо вона «звільняє» голів райдержадміністрації.
— Чому він сказав, що подзвонила помічниця? Це ще раз характеризує цю людину як таку, що не розуміє, куди він попав і в чому його функція. Функція! — вигукнув Борис Клімчук.
Водночас голова облдержадміністрації визнав, що дарма призначив Івана Смітюха.
— Це моя помилка. Я її визнаю. Район отримає допомогу від мене. Там відсутня система влади, а люди там прекрасні, як і в усій нашій сонячній Волині, — підсумував Борис Петрович.
Telegram Channel

Передрук або відтворення у будь-якій формі матеріалів, розміщених на інтернет-сторінці «Волинь-нова» volyn.com.ua, без письмової згоди видання заборонено.

зроблено в Ideil