Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У ГОРОХОВІ ЧЕМПІОНІВ ВИХОВУЄ ТРЕНЕР ІЗ КИРГИЗІЇ

Волинь-нова

У ГОРОХОВІ ЧЕМПІОНІВ ВИХОВУЄ ТРЕНЕР ІЗ КИРГИЗІЇ

Останнє досягнення Набіжана Артикова — тріумф його підопічного Володимира Павлюка в Ірландії...

Останнє досягнення Набіжана Артикова — європейський тріумф його підопічного Володимира Павлюка в Ірландії

Тетяна ЯНЮК, Петро БОЯРЧУК



Спортивну славу Горохова ще й дотепер цілком заслужено пов’язують із майстром спорту СРСР, колишнім тренером місцевої команди з гри у ручного м’яча Олександром Баламутом, ім’ям якого названо у містечку районну комплексну дитячо–юнацьку спортивну школу. Однак, що не кажи, а гандбольна слава Горохова — вже в минулому. Натомість дедалі більше виростає і шириться тут упродовж останніх літ слава боксерська.
Секцію з боксу відкрито при Горохівській ДЮСШ з ініціативи тренера Набіжана Артикова. Втім, горохівчанином Набіжан Анварович, котрий народився в Киргизії, став порівняно недавно. Він змалечку любив спорт і особливо захоплювався футболом. Але, прийшовши одного разу на тренування боксерів, вирішив спробувати себе на рингу. Відтак і заповзявся до того, аби зреалізуватися саме в боксі. Займатися цим видом спорту почав із 12 років, а у 17 літ став у своїй ваговій категорії чемпіоном Киргизії. У 1982 році Набіжан Артиков знову отримав на республіканському чемпіонаті «золото», а в 20 літ виконав нормативи майстра спорту СРСР. У цей час юнак навчався у Московському інституті фізкультури. В столиці Росії ж і зустрів дівчину з Горохівського району, в яку закохався. І хоч подружнє життя не склалося, з Гороховом доля пов’язала його напрочуд міцно. Відтак і займається тут із 2007 року тренерською діяльністю.
Перший вагомий здобуток секції тренера Артикова зреалізувався у 2009 році, коли юна боксерка, учениця однієї з місцевих загальноосвітніх шкіл, а нині — харківська студентка Світлана Василевська стала чемпіонкою України і виконала нормативи кандидата у майстри спорту. У 2010 році вона завоювала срібну медаль на чемпіонаті України, а наступного року знову виборола «срібло» на чемпіонаті Європи.
Інша вихованка Набіжана Артикова Наталя Тарасюк є майстром спорту, чемпіонкою України 2011 та 2012 років, була учасницею чемпіонату світу 2011 року в Туреччині і зайняла на ньому п’яте місце, а також стала бронзовим призером чемпіонату Європи.
Нинішнього року семеро вихованок боксерського відділення Горохівської дитячо–юнацької спортивної школи у складі збірної команди Волині брали участь у чемпіонаті України серед жінок, молоді та юніорок, який проходив у Ковелі. П’ятеро з них — Наталія Тарасюк, Катерина Лівик, Наталія Мартинюк, Валентина Погранична та Наталія Романюк — стали бронзовими призерами цього турніру, а Лілія Лівик та Анастасія Манячук посіли п’яті місця. Та найбільшу славу приніс цього року горохівським боксерам вихованець дитячо–юнацької спортивної школи Володимир Павлюк, який під керівництвом Набіжана Артикова займається цим видом спорту упродовж п’яти років. В останні дні квітня він взяв участь у чемпіонаті України з боксу серед школярів, де у фінальному бою нокаутував свого супротивника.
І повним тріумфом завершився для юного боксера нещодавній чемпіонат Європи серед юнаків в Ірландії, де він у блискучому стилі здобув золоту медаль. У Горохові ж існує тверде переконання, що бійцівський характер Володимир Павлюк успадкував від свого прапрадіда уродженця села Скобелка Горохівського району Івана Підкови, котрий на початку ХХ століття упродовж кількох років виступав на рингу в Києві.
Варто зазначити, що на чемпіонат Європи Володимир Павлюк потрапив і завдяки фінансовій підтримці директора ПОСП імені Т. Г. Шевченка, що в Угринові Горохівського району, депутата обласної ради, заслуженого працівника сільського господарства України Андрія Турака, директора ПСП «Дружба» Луцького району, яке веде господарську діяльність і на орендованих землях Горохівщини, Валентини Здрилюк, сільського голови з Холонева Горохівського району Олександра Мартинова, підприємця з Горохова Сергія Дорощука і чи не найбільше — завдяки фінансовій та моральній підтримці, що її отримав від своєї бабусі Надії Степанюк.
Вагомих результатів добиваються на рингу, навчаючись у відділенні Артикова, й інші горохівські хлопці. Так, на чемпіонаті області з боксу, що проходив у Луцьку за програмою «Волинь спортивна-2013», золотим призером у своїй ваговій та віковій категоріях став поряд із Володимиром Павлюком Станіслав Скопик, а Павло Іванов здобув «срібло», Сергій Юзвик, Роман та Василь Шкорбатюки і Сергій Ткачук — «бронзу». Показово, що бокс у Горохові стає серед школярів та юнацтва з кожним роком популярнішим. Зараз, наприклад, у боксерському відділенні комплексної дитячо–юнацької спортивної школи займається понад 40 хлопців та дівчат віком від 6 до 20 років. І вже традиційно кожного року в місті проводяться боксерські турніри, участь в яких беруть юні спортсмени майже з усіх куточків країни. Тим часом Набіжан Артиков мріє виховати олімпійського чемпіона і цілком можливо, що ця його мрія стане реальністю.


На фото: Тренер Набіжан Артиков (у центрі) зі своїми вихованцями.
Telegram Channel