Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ЗАРОБІТНА ПЛАТА – ЧЕРЕЗ СУД

На 1 січня 2004 року 403 підприємства області заборгували працівникам 18,1 млн. гривень заробітної плати.

На засіданні колегії прокуратури області розглянуто питання додержання трудового законодавства в частині своєчасної виплати заробітної плати і забезпечення належних умов праці та прокурорського нагляду з цих питань. Заступник прокурора області, старший радник юстиції Василь Куренда зауважив, що станом на 1 січня 2004 року 403 підприємства заборгували працівникам 18,1 млн. гривень заробітної плати. Найбільше підприємств-боржників у сільськогосподарському виробництві, промисловості, на підприємствах торгівлі та громадського харчування і в будівництві.
Протягом минулого року органами прокуратури порушено 30 кримінальних справ, які скеровані до суду. Директор АНВФ “Надія” Горохівського району, відстоюючи інтереси власні і засновників, зловживаючи службовим становищем, протягом травня-липня минулого року безпідставно не виплачував заробітну плату працівникам, що призвело до значної заборгованості. Вироком суду його визнано винним за ст.175 ч.1 КК України. З вини керівників ТзОВ „Колос”, СГТзОВ „Прогрес” Луцького району, СВК ім. Богдана Хмельницького Любешівського району, ТзОВ „Європродукт” м.Нововолинська так само безпідставно не виплачувалась заробітна плата. Відносно них порушені кримінальні справи за ст.175 КК України. Подібні факти продовжують мати місце і в нинішньому році. Органами прокуратури області вже порушено шість кримінальних справ. На усунення порушень вимог законодавства міжміськрайпрокурорами внесено низку актів прокурорського реагування, за розглядом яких торік відшкодовано заробітної плати майже на 9,8 млн. гривень і в поточному році — 297 тис. гривень.
Не всі роботодавці дотримуються вимог чинного законодавстваУкраїни щодо виплати працівнику належних сум у день звільнення. Любомльська міжрайонна прокуратура виявила, що на Головненському овочесушильному заводі у 66-ти випадках порушено терміни проведення розрахунку із звільненими працівниками, в ТзОВ “УІФК-Волинь” – у 26-и випадках, ТзОВ “Готель”Ягодин” – у 14-и випадках. Аналогічні порушення допускались у Луцькому, Горохівському та інших районах. Ці порушення усунуті лише після прокурорського реагування.
Крім того, службові особи ряду підприємств всупереч ст.ст. 33, 34 Закону України “Про оплату праці”, Положенню про порядок компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати не проводять нарахування сум такої компенсації.
Подібні порушення виявлені на ряді підприємств Старовижівського, Горохівського, Луцького, Рожищенського районів і м. Луцька. За результатами перевірок стосовно посадових осіб ряду підприємств порушено дисциплінарні та адміністративні провадження.
Мають місце порушення вимог законодавства, яким встановлено мінімальний розмір зарплати. Так, у грудні 2003 року власником ПП “УМБ Експорт” Маневицького району не забезпечено виплати мінімальної заробітної плати працівникам підприємства пропорційно відпрацьованому часу. Аналогічні порушення допускались іншими посадовими особами. За результатами перевірок прокурорами внесені документи реагування та порушені провадження про адміністративні правопорушення.
Окремими роботодавцями не дотримуються вимоги ст.12 Закону України “Про оплату праці”, ряду статей Кодексу законів про працю щодо норм і гарантій оплати за роботу в надурочний час, у святкові, неробочі, вихідні дні, у нічний час та оплати щорічних відпусток. Наприклад, у приватно-орендному сільськогосподарському підприємстві агрофірми “Лан” Горохівського району оплата праці за роботу у надурочний час в серпні 2003 року не проведена чотирьом працівникам, у грудні — шести. Крім того, на цьому підприємстві не нараховувалась зарплата у підвищеному розмірі за роботу у нічний час та в подвійному — у святкові дні. Ряду працівникам підприємства не було надано щорічні відпуски повної тривалості протягом двох років підряд. За результатами перевірки райпрокурором стосовно керівника “Лану” і голови ВАТ “Горохівська родючість”, де виявлені аналогічні порушення, винесено відповідні постанови.
Подібні порушення виявлені також прокуратурами Маневицького та Луцького районів.
В результаті вжитих заходів прокурорами, а також державними інспекторами Територіальної державної інспекції праці на місцях вдалось досягти скорочення заборгованості з виплати заробітної плати на початок цього року на 8,5 млн. гривень., або на 32,1 відсотка. Проте проблема залишається. На колегії було вказано на недоліки в роботі Територіальної державної інспекції праці й відділів управлінь праці і соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій, які не завжди належно та своєчасно контролюють дотримання законодавства про працю, не забезпечують соціального захисту працюючих, зайнятих на роботах з шкідливими умовами, якість проведення атестації робочих місць на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності.
Наталія МУРАХЕВИЧ, прес-секретар прокурора області.
Telegram Channel