Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

НАЙКРИВАВІШИЙ В ІСТОРІЇ ЄВРОПИ ТЕРАКТ

Вранці 11-ого березня в Мадриді було підірвано три приміських поїзди, внаслідок чого загинуло щонайменше 198 людей і 1463 отримали поранення...

Вранці 11-ого березня в Мадриді було підірвано три приміських поїзди, внаслідок чого загинуло щонайменше 198 людей і 1463 отримали поранення (на учорашній день стан 45 з них оцінювався як критичний, 15 – важкий). Жертв могло бути значно більше, але один з потягів, який мав прибути на станцію “Аточа”, запізнився на дві хвилини і тому вибух стався за кількасот метрів від вокзалу. Якби поїзд прибув вчасно, від вибуху завалився б дах переповненої в час пік станції…
Серед поранених є три громадянки України. Одна з них зі струсом мозку і опіками знаходиться в реанімаційному відділенні військової лікарні Мадрида. За словами лікарів, стан жінки залишається важким, але завдяки зусиллям медиків вона вже опритомніла. Як повідомили “Волині” у посольстві України в Іспанії, на 17-ту годину вчорашнього дня серед потерпілих в теракті жителі Волинської області не значились.
Тим часом лондонська газета “Аль-Кудс” заявила, що на її електронну адресу надійшов лист, у якому близьке до “Аль-Каїди” угруповання бере на себе відповідальність за здійснення вибухів у поїздах в Мадриді. Угруповання “Бригади Абу Хафс аль-Масрі”, говориться в листі, завдало удару по Іспанії як “по одному зі стовпів альянсу хрестоносців” і “союзнику Америки в її боротьбі проти ісламу”. Теракти в Мадриді вони назвали «Операція «Потяги смерті». У листі також говориться про те, що підготовка до масштабного теракту проти США, яка вже отримала назву “Крила чорної смерті”, готова на 90 відсотків.
Іспанська ж влада одразу поклала відповідальність за вибухи в Мадриді на баскську організацію ЕТА. Однак Арнальдо Отегі, один з відомих баскських політиків, які виступають за незалежність Країни басків, сказав, що угруповання ЕТА не причетне до цих тераків, і що ЕТА завжди попереджає про вибух, що готується. Згодом міністр внутрішніх справ Іспанії заявив, що неподалік від Мадрида був виявлений викрадений раніше фургон, у якому знайшли детонатори і касети із записами ісламського змісту.
ЗМІ порівнюють події 11 березня в Мадриді з терористичними нападами на США 11 вересня 2001 року і називають їх найкривавішим терактом в історії сучасної Європи.
Telegram Channel