Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО ЖИТИМЕ ЗАВЖДИ

Естафету творчих звітів колективів художньої самодіяльності, присвячених 60-річчю визволення України від фашистських загарбників, минулої суботи продовжили на сцені районного будинку культури древнього міста володимир-волинці

Естафету творчих звітів колективів художньої самодіяльності, присвячених 60-річчю визволення України від фашистських загарбників, минулої суботи продовжили на сцені районного будинку культури древнього міста володимир-волинці.
Неспроста концерт, який представили творчі колективи Володимир-Волинського району не лише на суд авторитетного журі, але й широкого загалу мешканців та гостей княжого міста, називали святом пісні, танцю, весни. Бо більш як дві години сцена квітувала по-весняному, вигравала дзвінкоголоссям, іскрометними танцями і веселковими народними гуляннями. А піднесений настрій самодіяльним артистам створювали як гучні оплески залу, так і добрі побажання голови оргкомітету з проведення творчих звітів в області заступника голови облдержадміністрації Степана Родича, першого заступника володимир-волинського міського голови Миколи Веремчука, голів райдержадміністрацій та райради Михайла Веремчука та Миколи Супруновича.
Тон святу задали виступи добре відомого у районі та поза його межами аматорського народного хору “Любисток” районного будинку культури, артисти аматорського народного хору вищого професійного училища та самодіяльного народного театру міст Володимира-Волинського та Устилуга.
Заворожив усіх сильний голос Тетяни Гуз, яка виконала “Колискову” на слова свого відомого земляка члена Національної Спілки письменників України Анатолія Махонюка. Зворушливо звучали пісні у виконанні ще однієї солістки Вікторії Чернецької. Та чи не найбільше оплесків і захоплень присутніх викликав виступ наймолодшої учасниці — шестирічної Богданки Бартощук з села Березовичі. “Молитва за Україну”, виконана дзвінким, чистим, як джерельна вода, голосочком, здається, торкнулася найпотаємніших струн серця кожного. Зворушливо сприйняв зал також виступ хору учнів школи-інтернату для дітей-сиріт, яким керує Юрій Віслобоков.
Свіжий струмінь у концертну програму привнесли виступи танцювальних колективів центру позашкільної освіти — ансамблів народного та бального танцю, а також аматорського народного ансамблю “Дружба” районного будинку культури. Широко представила на суд глядачів свої творчі здобутки місцева музична школа. Пісня “Стояла я і слухала весну”, яка прозвучала у виконанні тріо “Живиця” у складі Ірини Покалюк, Наталії Вавринюк та Ірини Федорової ще раз підтвердила, що це — мистецтво вищого гатунку. Зривали заслужені оплески залу і самодіяльні артисти педучилища імені А. Кримського.
Органічно вписались у концертну програму і музичні твори духових оркестрів Володимир-Волинської, Устилузької музшкіл та військового гарнізону. Зворушливо прозвучала пісня “Легенда про птаху” у виконанні Оксани Козунь з села Бегета. А коли своїми полькою і краков’яком сцену заполонили жіночки різного віку з сіл Заріччя, Льотниче, Суходоли, Білин, Хмелівка, які створюють не один рік фольклорні гурти, і своїми щирими, з своєрідною вимовою голосами заспівали народних пісень — це торжествувало і квітло на сцені наше село, яке раділо, веселилось. Як підкреслив у розмові після концерту член журі, голова Волинської організації Національної Спілки письменників України Василь Гей, завдяки таким виступам концерт був просвітлений народним духом, народною традицією — і це найголовніше. Народне мистецтво житиме завжди — його не може заслонити естрада сердючківського типу.
Інсценізована пісня “Волинсько-Галицьке князівство” стала заключним акордом свята. А надали йому повноти і завершеності вміло розгорнута у фойє районного будинку культури виставка народних промислів, яка заслуговує високої оцінки.
Алла ЛІСОВА.
Telegram Channel