«ЗЕЛЕНА МІТЛА» ДЛЯ ШЛУНКА
Кілька років тому довелося відпочивати за кордоном. Звернула увагу, що німці, французи віддають перевагу стравам з овочів, на вечерю брали, як правило, запіканку, пюре із шпинату. Вони кажуть, що шпинат допомагає очистити кишківник, поліпшує обмін речовин, сприяє схудненню...
Кілька років тому довелося відпочивати за кордоном. Звернула увагу, що німці, французи віддають перевагу стравам з овочів, на вечерю брали, як правило, запіканку, пюре із шпинату. Вони кажуть, що шпинат допомагає очистити кишківник, поліпшує обмін речовин, сприяє схудненню...
Єлизавета ПЕТРУК
Вирішила і я «відкоригувати» харчові вподобання, спробувала страви із шпинату. І з того часу він у мене постійно в меню, особливо навесні, на початку літа, коли інших овочів ще обмаль. Зараз на грядці вже зеленіють вітамінні зелені листочки, які до того ж дуже поживні. За вмістом білків шпинат поступається тільки зеленому горошку та квасолі. Він містить багато заліза, а це важливий елемент для поліпшення складу крові. Залізо підвищує рівень гемоглобіну, який постачає клітини киснем, тому поліпшується загальний стан організму, мозкова діяльність.
Шпинат засвоюється дуже легко, тому корисний при проблемах із кишково–шлунковим трактом. Він прискорює метаболізм, поліпшує діяльність травної системи. А на Волині шпинат варто вживати ще й через чималий вміст у ньому йоду. Ми страждаємо від дефіциту цього елемента, а відтак від проблем із щитоподібною залозою.
Особлива унікальність цього зілля полягає ще й у тому, що навіть після кулінарної обробки воно зберігає свої корисні властивості. Лікарі підтвердять, що шпинат запобігає погіршенню зору, виникненню багатьох очних захворювань. Варто споживати його і для профілактики гіпертонічної хвороби, нормалізації обміну речовин.
Але треба пам’ятати, що ця рослина містить щавлеву кислоту, тому страви з неї не рекомендують людям із захворюваннями нирок, жовчного міхура, печінки, дванадцятипалої кишки, тим, хто страждає від подагри. У їжу годяться тільки молоді листочки, зірвані до того, як почалося стрілкування. Зберігати шпинат у холодильнику можна не більше двох днів. Я ж заморожую листя, щоб готувати пюре і запіканки взимку.
Сік із свіжих листочків знімає свербіння і запалення після укусів комарів, мошки. При запаленні ясен, мигдалин полощу рот і горло настоєм із шпинату. А для лікування опіків, екземи можна приготувати пасту з відвареного листя, розтертого з оливковою олією. Готувати мазь треба безпосередньо перед застосуванням.
м. Луцьк
Єлизавета ПЕТРУК
Вирішила і я «відкоригувати» харчові вподобання, спробувала страви із шпинату. І з того часу він у мене постійно в меню, особливо навесні, на початку літа, коли інших овочів ще обмаль. Зараз на грядці вже зеленіють вітамінні зелені листочки, які до того ж дуже поживні. За вмістом білків шпинат поступається тільки зеленому горошку та квасолі. Він містить багато заліза, а це важливий елемент для поліпшення складу крові. Залізо підвищує рівень гемоглобіну, який постачає клітини киснем, тому поліпшується загальний стан організму, мозкова діяльність.
Шпинат засвоюється дуже легко, тому корисний при проблемах із кишково–шлунковим трактом. Він прискорює метаболізм, поліпшує діяльність травної системи. А на Волині шпинат варто вживати ще й через чималий вміст у ньому йоду. Ми страждаємо від дефіциту цього елемента, а відтак від проблем із щитоподібною залозою.
Особлива унікальність цього зілля полягає ще й у тому, що навіть після кулінарної обробки воно зберігає свої корисні властивості. Лікарі підтвердять, що шпинат запобігає погіршенню зору, виникненню багатьох очних захворювань. Варто споживати його і для профілактики гіпертонічної хвороби, нормалізації обміну речовин.
Але треба пам’ятати, що ця рослина містить щавлеву кислоту, тому страви з неї не рекомендують людям із захворюваннями нирок, жовчного міхура, печінки, дванадцятипалої кишки, тим, хто страждає від подагри. У їжу годяться тільки молоді листочки, зірвані до того, як почалося стрілкування. Зберігати шпинат у холодильнику можна не більше двох днів. Я ж заморожую листя, щоб готувати пюре і запіканки взимку.
Сік із свіжих листочків знімає свербіння і запалення після укусів комарів, мошки. При запаленні ясен, мигдалин полощу рот і горло настоєм із шпинату. А для лікування опіків, екземи можна приготувати пасту з відвареного листя, розтертого з оливковою олією. Готувати мазь треба безпосередньо перед застосуванням.
м. Луцьк