Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ЧОГО НА ІМІДЖ НАРІКАТИ?..

Рівень корупції в Україні не знизиться, поки корупціонерІв шукатимуть тільки серед дрібних посадовців

Рівень корупції в Україні не знизиться, поки корупціонерІв шукатимуть тільки серед дрібних посадовців
Тема чергового засідання прес-клубу реформ звучала так: «Найголосніші прояви корупції в області: чи знає про це громадськість?» І доповідачів було запрошено поінформованих, знаючих. Однак, про гучні прояви корупції журналісти так і не почули, бо їх у нас не виявлено. Натомість, більше уваги виступаючі звертали на те, що від звинувачень у корумпованості страждає імідж України в світі, що корупція процвітає і в інших країнах, що нерідко засоби масової інформації «перегинають палку», звинувачуючи чиновників у корупції ще до рішення суду.
Слово «корупція» у перекладі з латинської означає «підкуп», «псування», тобто може розумітися, як підкуп-продажність державних службовців, як зловживання владою або посадовим становищем, як елемент організованої злочинності. Кожен з нас у житті мав змогу переконатися, наскільки болюча ця проблема. Засвідчують масштаби корупції й результати соціологічних досліджень, опитувань. Наприклад, за даними дослідження, проведеного громадською організацією «Партнерство за прозоре суспільство», 65 відсотків опитаних вважають, що «корупція дуже поширена в Україні», кожен третій громадянин протягом останнього року був змушений давати хабара.
Живильним середовищем для корупції є тіньова економіка, порівняно невисокі зарплати чиновників, моральна неготовність людей протистояти поборам, незрілість громадської думки у ставленні до корупціонерів. Тому й важко сподіватися на те, що корумпована (з точки зору більшості людей) влада самотужки свою корумпованість і викорінюватиме.
— За минулий рік органами прокуратури в області було розслідувано всього 15 кримінальних справ з ознаками корупції. З приводу «адміністративної корупції» було складено 101 протокол, це менше, ніж позаторік. В основному притягалися до відповідальності державні службовці найнижчих рангів, — визнав перший заступник прокурора області Володимир Веселуха.
Справді, складається враження, що корупціонерів у нас в основному шукають у сільських радах. У Любомльському районі секретар сільради не стягувала держмита при нотаріальних діях, в Рожищенському — сільський голова сфабрикував рішення про право власності на будинок, у Ковельському районі в одній з сільрад внесено неправдиві відомості про посіви. На фоні мільярдних оборудок, закордонних рахунків наших владоможців такі гріхи нікого вже не обурюють.
«З великої хмари — малий дощ», — так кажуть в народі й про широко відому «автомобільну епопею», яка «прославила» Волинь на всю Україну зловживаннями при розмитненні і реєстрації автомобілів. Сам факт того, що винні відбулися всього лиш легким переляком, викликає у людей думки про безкарність посадовців, зневіру в силі закону.
Однією з резонансних справ, порушених за останній час, перший заступник прокурора області Володимир Веселуха назвав справу відносно працівників податкової міліції, які сприяли ухиленню від сплати обов’язкових платежів при незаконному розмитненні автомобілів, коли оформлялися фіктивні документи про визнання їх безгоспними, щоб реалізувати автомашини нібито через податкову адміністрацію громадянам. Зараз справа розглядається в суді.
А от про те, чому не притягнуто до відповідальності тих високих посадовців, з «благословення» яких жирували фіктивні фірми в Любешівському районі, журналістам довідатися не вдалося. Не вбачають корупційних дій органи прокуратури і у порушеннях при виділенні житла високим посадовцям у Луцьку, мовляв, рішення про надання квартир приймав виконком Луцької міської ради колективно, колегіально.
З гіркотою говорив про приклади корупційних проявів у вищих ешелонах влади, правоохоронних органів, які залишаються безкарними, редактор відділу сатири і гумору нашої газети Олександр Нагорний, автор багатьох гострих публікацій на цю тему. Іноді складається враження, що силові структури, покликані викорінювати корупцію, недооцінюють роль у цьому засобів масової інформації, а, можливо, не завжди й зацікавлені в оприлюдненні деяких фактів. Про це зауважували на засіданні прес-клубу представники ЗМІ, звертаючись до гостей — заступника начальника УСБУ в області Олексія Ткачевського, першого заступника начальника УМВС України в області, начальника УБОЗу Віталія Грицака, начальника управління у справах захисту прав споживачів Геннадія Кожевникова. Про роботу прес-служби обласної прокуратури прозвучали добрі відгуки.
Загалом же усі учасники засідання сходились на думці, що подолати корупцію в нинішніх умовах навряд чи можливо. Слід усувати причини її проявів, формувати у суспільстві нетерпиме ставлення до цього явища.
Галина СВІТЛІКОВСЬКА.
Telegram Channel