Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

’МІЛЬЙОНЕРИ’ СТАЛИ... БАНКРУТАМИ

Прес-конференція голови господарського суду області Віктора Кравчука...

Прес-конференція голови господарського суду області Віктора Кравчука
У минулому році господарський суд прийняв 122 заяви про визнання банкрутами суб’єктів підприємницької діяльності. Найбільше таких заяв надходить від органів державної податкової служби і суб’єктів підприємництва. Однак винесено постанови про визнання банкрутами лише по 15 справах.
За словами голови господарського суду Віктора Кравчука, банкрутство — процедура тривала. Скажімо, провадження відносно луцького “Волтексу” порушено ще на початку минулого року, але справа досі не завершена. На колишньому шовковому комбінаті лише заборгованість з виплати зарплати становить 2,2 мільйона гривень. Ще більші борги зі сплати податків, майже два мільйони гривень заборговано Пенсійному фонду.
— Зрозуміло, що всі борги погашені не будуть. Поки порушується справа про банкрутство, залишається адмінприміщення і майно, яке не так просто реалізувати,— сказав голова господарського суду. — Коли підприємство буде визнано банкрутом, заборгованість погаситься на 20—30 відсотків.
Те, що можна було вкрасти, — вже вкрадено. Виникла ще одна проблема: “Волтекс” має пожежне депо, на яке є покупці. Але цей об’єкт на варті пожежної безпеки значної частини міста. Якщо його продати, можна виручити тисяч сто гривень і використати їх на погашення заборгованості із виплати зарплати. Водночас для того, щоб побудувати нове пожежне депо, потрібно було б затратити кілька мільйонів гривень.
Стосовно підприємства “Синтетика” також вирішується питання банкрутства, але там своя проблема: на його території зберігаються радіоактивні відходи. І хоч для їх утилізації необхідні незначні кошти, тривалий час цим ніхто не хоче зайнятись.
Коли підприємство, маючи гуртожитки, стає банкрутом, житло потрібно передати на баланс органу місцевого самоврядування. Зрозуміло, що перед тим його належить привести в порядок, але цього переважно не робиться.
Документально визнано банкрутство таких дочірніх підприємств, як “Лама”, “Фрагола” і “Катерина”, що на території Маневицького і Камінь-Каширського районів, до яких сума майнових вимог кредиторів становить сотні мільйонів гривень.
— За цими позовними заявами, поданими державними податковими інспекціями, майнові вимоги не будуть задоволені на жодну копійку,— зазначив Віктор Кравчук. — Ці підприємства були зареєстровані як спільні в чорнобильській зоні, мали незначні іноземні інвестиції, але великі пільги багато років діяли, а держава не отримувала прибутків. Причина відома: прогалини у чинному законодавстві, а, можливо, й злочинна недбалість відповідних органів, котрі повинні вирішувати ці проблеми.
Торік до господарського суду надійшло 3184 заяви, однак значну частину їх повернуто через те, що вони були оформлені з порушенням юридичних вимог. На це потрібно звернути насамперед увагу підприємницьким структурам. Підприємці часто подають заяви на неправомірні дії працівників державної податкової служби і суд скасовує незаконні рішення. Такі випадки далеко непоодинокі. Розглянуто 180 майнових вимог кредиторів і визнано їх на 892 мільйони гривень. Вирішено 603 справи, пов’язані з ненадходженням коштів до державного бюджету і державних позабюджетних фондів. По справах цієї категорії вирішено стягнути 290 мільйонів гривень.
Голова господарського суду області Віктор Кравчук відповів на декілька запитань кореспондента “Волині”.
— Вікторе Оксентійовичу, на розширеному засіданні колегії обласного управління юстиції ви запропонували зробити спільне узагальнення невиконаних судових рішень. Що вже робиться в цьому напрямку?
— На підсумковій нараді з’ясувалося чимало проблем. Так, є багато звернень на дії державної виконавчої служби (ДВС). Коли суд розглядав такі справи, з цієї структури нерідко навіть не з’являлися представники на судові засідання. Тепер співпраця налагоджується. Всі позови, що стосуються ДВС, узагальнюємо і будемо спрямовувати в обласне управління юстиції.
— Господарський суд часто виносить окремі ухвали. Чим це викликано?
— Нерідко доводиться розглядати справи, які ми вважаємо безперспективними, тобто відразу видно, що на підприємствах немає ніяких матеріальних цінностей або активів. Які заходи в таких випадках вживаємо? Виносимо окремі ухвали, направляємо повідомлення у правоохоронні органи про порушення кримінальних справ. Одного разу надіслали окрему ухвалу на ім’я Президента України.
— Цікаво, яку відповідь вам надіслали?
— Ухвала стосувалась Державної митної служби і Державної податкової адміністрації України. З Адміністрації Президента нам відповіли, що виконання надісланих нами матеріалів взято на контроль.
Прес-конференція відбувалася вперше в новому відремонтованому приміщенні. Умови для роботи працівників господарського суду тепер непогані, але ще не вистачає залів судових засідань. Працівники господарського суду сподіваються, що й ця проблема буде вирішена.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel