Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
НЕ ПИТАЙ, З КИМ СПЛЮ… З БДЖІЛКАМИ!

Волинь-нова

НЕ ПИТАЙ, З КИМ СПЛЮ… З БДЖІЛКАМИ!

Лучанин Олексій Омелянович Решетило (на фото) каже, що у 86 років зберігає працездатність, радіє життю завдяки пасіці...

Лучанин Олексій Омелянович Решетило (на фото) каже, що у 86 років зберігає працездатність, радіє життю завдяки пасіці. Коли відчув проблеми із серцем — завів вулики. Божі комахи допомагали йому відновлюватися після інфарктів та інсульту, додавали енергії й сил. Кілька років тому рідні переконали чоловіка позбутися клопотів із пасікою. Але без бджіл Олексій Омелянович жити не зміг

Галина СВІТЛІКОВСЬКА

ЗАРАДИ ПАСІКИ З «КОСМОСУ» ПОВЕРНУВСЯ
— Думав, що вже й не піднімуся. Як-не-як — третій гострий інфаркт. Єдине, що не давало здатися, — бажання знову почути знайомий гул бджіл, вдихнути медовий аромат пасіки. Коли продав вулики, то почувався так, наче зрадив щось найрідніше, — зізнається Олексій Омелянович.
Може, й не пішов би на такий крок, та стала втрачати зір дружина Ганна Марківна. Потрібні були чималі гроші на операцію. Думав, вагався, але бажання врятувати від сліпоти дружину перемогло. Віддав кілька вуликів зятю в село, може, онуки, правнуки колись продовжать його улюблену справу, а решту — спеціальну конструкцію на пересувній платформі, що давала змогу разом із бджолами «кочувати» полями, — збув.
Розумів, що літа поважні, що мусив зробити цей вибір, але на серці чомусь було тяжко, у грудях пекло, не знаходив собі місця. А потім — гострий напад, знову реанімація і висновок лікарів: третій інфаркт.
— Я на своєму віку пережив багато, ще молодим був у стані клінічної смерті. Відчуття таке, наче побував у космосі: став невагомим, летів темною «трубою» в напрямку якогось сяйва. Лікарі потім казали, що одному з 10 тисяч щастить повернутися з того світу, значить, я чогось не доробив ще на землі. Уже на той час захопився бджолярством, лежав і мріяв, як облаштую таку пасіку, щоб можна було переміщати її то на конюшинове поле, то до квітучої гречки, то на луг. І таки зробив згодом те, що задумав, — хвалиться Олексій Омелянович, згадуючи, як встановлював контакти із керівниками сільгосппідприємств, переконував, що його бджілки підвищать врожайність культур, що співробітництво це взаємовигідне.
Не раз приходив Олексій Решетило і до редакції, просив опублікувати статті, які популяризували бджолярство, містили розрахунки, наукове підтвердження благотворного впливу кочових пасік на врожай. Запрошував і нас на поля господарства «Романів», де тоді «квартирував» зі своїми бджолами, бо знайшов розуміння й підтримку.
Дивувало, що, здавалося б, далекий від землі міський житель, колишній працівник правоохоронних органів так переймався масштабними проблемами розвитку бджолярства. Тримав би кілька вуликів, щоб ласувати медом, — і жив би спокійно. А він стукав в усі двері, доводив чиновникам, що це — питання державної ваги, бо бджоли й економіку можуть підлікувати, й націю.
Я родом із Дніпропетровщини, пережив у дитинстві голодомор, в юності — війну. Здоров’я ще тоді підірвав. Молодим почав тяжко хворіти. І весь цей час бджоли тримали мене на світі. Усі продукти бджільництва — і мед, і квітковий пилок, і маточне молочко, і прополіс, і віск, і підмор — дуже ефективні й помічні ліки. Вкусить Божа комаха — теж для організму користь, бо та речовина, яку вводить бджілка, розріджує кров, зміцнює імунітет, поліпшує обмінні процеси. Я зібрав дуже багато матеріалів про цілющі властивості природних ліків із пасіки, перевірив їхню дію на собі і, дякувати Богу, на дев’ятому десятку зміг видряпатися, одужав, — наводить головний аргумент наш співрозмовник. — Біля своїх бджілок тепер я без палички бігаю і не втомлююся. Як знов обзавівся вуликами, то відразу почав облаштовувати «бджолину клініку».

ДО СУСІДА — ПОДРІМАТИ
Ганна Марківна свого чоловіка до бджілок, з якими він готовий і днювати, й ночувати, не ревнує. Спить зі своїми крилатими улюбленцями — ну й нехай, зате приходить додому бадьорим, помолоділим, щасливим.
Коли Олексій Омелянович мав велику пасіку на пересувній платформі, то сконструював у ній місце для відпочинку. Зручну лежанку розташував над секцією з шести відділень, у яких вміщалося кілька десятків рамок. Лежиш, а під тобою кипить життя бджолосімей. Вібрація крил, гул багатотисячної армії комах заколисують, аромат медового трунку п’янить, заспокоює. Не встигнеш огледітися, як налягає солодка дрімота, організм заполоняє хвиля розслаблення. Кажуть, сон «у вулику» лікує від нервових розладів, благотворно впливає на серцево–судинну систему, на діяльність усіх органів і навіть підвищує потенцію.
— Тут, на дачі, бджілкам не так привільно, як на конюшиновому полі, нема взятку, але вони мене виручають, а я їх підгодовую. У нас із ними спільний будиночок–вулик, завжди чую їхнє дихання. На першому «поверсі» господарюють бджоли, а над ними — моя «спальня». Стіни я обклеїв вирізками із газет, журналів, щоб кожен, хто зайде, міг прочитати про користь, яку дають Божі комахи, — показує дачний варіант «бджолиної клініки» Олексій Омелянович, зізнаючись, що мріє знову поставити пасіку на колеса, розширити її, вдосконалити.
А поки заощаджує пенсію для цього, порядкує біля кількох бджолосімей на дачі і оздоровлюється водночас. Приходять на «сеанси» сну з бджолами родичі, знайомі.
— Нога болить, а подрімаєш на вуликах — стає легше. Лише кілька разів тут побувала, але відчула, що допомагає, втому знімає, біль, — підтверджує «пацієнтка» Ганна Василівна Загоруйко, сусідка по дачі.
Олексій Омелянович для підсилення ефекту вмикає ще й класичну музику, записи співу птахів. І стіни маленької кустарної будки–вулика здається розширюються, медовий сон бере у полон, а бджілки наче діляться з людиною своєю енергією.

ПОРАДИ З «ВУЛИКА» ВІД ОЛЕКСІЯ РЕШЕТИЛА
Відомо, що мед має дуже цінні цілющі властивості. При гіпертонії можна приготувати такий засіб: змішати по одній склянці травневого меду, соку моркви, столового буряка, хрону, змелений великий лимон грамів на 150. Зберігати суміш у скляній банці в холодильнику. Вживати по столовій ложці за півгодини до їди.
При гастриті — за зниженої кислотності шлункового соку розчиняти столову ложку меду в склянці холодної води і випивати вранці перед сніданком. За підвищеної кислотності — брати теплу воду, медовий напій споживати за 2 години до їди.
Тим, хто страждає від гаймориту, необхідно кожні дві години розжовувати по 10 — 15 г забрусу (кришечок стільників, добутих при відкачуванні меду). Також можна скористатися маззю: змішують сік цибулі, алое або каланхое, подрібнений корінь цикламена, мед і мазь Вишневського, взяті у рівних частинах. Перед застосуванням мазь нагрівають до 37 градусів, змочують у ній ватні тампони і вкладають у ніздрі на 20 хвилин. Курс лікування — 20 днів.
При атеросклерозі допомагає суміш соку цибулі й меду, взятих порівну. Вживати по столовій ложці тричі на день.
Від виразки шлунка вживають сік подорожника з медом. А хворі на туберкульоз легень можуть скористатися старовинним рецептом: потрібно топленого здору — 3 кг, стільки ж меду (краще липового), березових бруньок — 1 кг. Бруньки ретельно розтирають, усі складові змішують, кладуть у казанок, який ставлять у негарячу піч на півтори години. Готові ліки треба розкласти у скляні банки, тримати їх у холоді. Вживати по столовій ложці тричі на день після їди, поки суміш не закінчиться.
Рецептів із застосуванням меду є дуже багато. Але є й чимало засобів оздоровлення з інших продуктів бджільництва. Тонізуючі, кровотворні, протисклеротичні властивості має квітковий пилок. Він нормалізує роботу серця, стимулює діяльність шлунково–кишкового тракту, залоз внутрішньої секреції. Вживати по 0,5 чайної ложки тричі на день за 30 хвилин до їди, розсмоктуючи в роті.
Відомо, що пасічники, як правило, — довгожителі. Сприяє цьому те, що на пасіці повітря завжди чисте, здорове завдяки прополісу або бджолиному клею. До зібраних із бруньок тополі, вільхи, берези смол та бальзамів бджоли додають смолисті залишки від перетравлення пилку, віск, речовини із верхньощелепних залоз. Утворюється природний антибіотик — прополіс. Дуже корисно вдихати його запах по 10 хвилин вранці та перед сном. Препарати з прополісу використовують для лікування захворювань шлунково–кишкового тракту, дихальних шляхів, зміцнення імунної системи.
Якщо є можливість, влітку вживайте по чайній ложці тричі на день суміш маточного молочка і рідкого меду (2 г молочка на 100 г меду). Маточне молочко регулює роботу ендокринних залоз, зменшує вміст холестерину в крові, поліпшує роботу серця, має бактерицидні властивості, є активним біостимулятором.
Telegram Channel