Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

НАМАЛЮЙ СВОЮ ПИСАНКУ

Писанка — це не лише оберіг, а й прекрасний художній витвір, зразок декоративно-прикладного мистецтва. Не випадково представники заокеанської діаспори спорудили писанці величний пам’ятник у містечку Вегревіль (Канада)...

Писанка — це не лише оберіг, а й прекрасний художній витвір, зразок декоративно-прикладного мистецтва. Не випадково представники заокеанської діаспори спорудили писанці величний пам’ятник у містечку Вегревіль (Канада).
На Волині писанкарство має глибоке коріння і давню традицію. Збереженню і розвитку її сприяють щорічні обласні конкурси на кращу писанку Волині, кращого майстра, які проводяться у краєзнавчому музеї ось уже впродовж десяти років.
У березні—квітні цього року управління культури облдержадміністрації та обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України оголосили десятий обласний конкурс “Волинська писанка третього тисячоліття”. Кожен учасник на конкурс подає 3—5 писанок, виконаних традиційним восковим розписом на шкаралупах видутих пташиних яєць, фарбованих природними або хімічними барвниками.
До поданих на конкурс робіт додається інформація:
— назва писанок (якщо є), основні елементи орнаменту та їх символічне значення, барвник і т.д.;
— відомості про автора (прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, навчальний заклад або місце роботи та заняття автора, домашня адреса, телефон).
Основні критерії оцінювання робіт:
— технічний рівень виконання (майстерність);
— художній рівень (орнамент, композиційне вирішення, колористика, творчий підхід і т. д.);
— відповідність візерункових мотивів волинській писанкарській традиції.
Переможці конкурсу будуть відзначені дипломами та цінними подарунками. Їх роботи передаються до фондів Волинського краєзнавчого музею для експонування на виставках. Кращий писанкар-популяризатор цього виду народного мистецтва на Волині буде відзначений пам’ятним призом імені Модеста Левицького, викладача Луцької гімназії, який започаткував у 1930-х роках конкурс писанки у Луцьку.
Євгенія КОВАЛЬЧУК, заступник директора Волинського краєзнавчого музею.
Telegram Channel