Нещодавно тридцять волинських сільгоспвиробників, у тому числі з Луцького, Локачинського, Горохівського, Турійського та Рожищенського районів, відвідали Люблінське воєводство Польщі, щоб ознайомитися з особливостями та технологією вирощування екологічно чистих продуктів (на фото). Поїздка відбулася в рамках проекту «Час для бізнесу», який є частиною Програми транскордонного співробітництва Польща—Білорусь—Україна 2007—2013. Партнерами проекту є Горохівська районна рада, Люблінський центр сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі, Волинський обласний благодійний фонд «Європейський вектор» та громадська організація «Волинська обласна аграрна дорадча служба»
Степан ІВАНЧУК
Делегація з України прослухала ряд тематичних семінарів щодо органічного виробництва, підготовлених працівниками Люблінського центру сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі. Наступні презентації стосувались системи екологічного дорадництва в Польщі та агроекологічної програми в екологічних господарствах, використання старих порід худоби і сортів рослин в екологічному сільському господарстві. Потім волинські селяни ознайомилися з кількома господарствами. Так родина Казімєжа Лєвтака з села Сєльце спе-ціалізується на вирощуванні курей-несучок і гусей. Три роки тому господарі вирощували лише гусей, а сьогодні мають ще 350 дорослих курей породи месса та близько 400 молодих порід леггорн та зеленоніжка. Останню вважають елітною, а яйця таких курей зазвичай коштують дорожче. Крім того, українська делегація відвідала Люблінський гуртовий ринок на Єлізувці. Про його функціонування учасникам розповіли працівники ринку. Збудований він у 2002 році в рамках державної програми, загальна площа — 47 га. Це акціонерне товариство з 560 акціонерами. На території ринку розташовані павільйони фруктів, квітів, овочів, майданчик під дахом для торгівлі з машин, адже за добу тут буває 2–3 тисячі автомобілів. Понад 160 фірм є постачальниками сільськогосподарської продукції, ринок працює з оптовиками та практикує роздрібну торгівлю. У Польщі добре розвинена система виробництва екологічних продуктів. Фермери, котрі на цьому спеціалізуються, отримують компенсації. Екологічно чиста продукція в країні затребувана. Немає такого, як у нас, коли виробник чимало платить за сертифікацію, а потім екологічно чисту продукцію продають нарівні з іншою. За кордоном є мережа крамниць, де продають тільки такі продукти. «Якби у нас запрацювала така схема, то для невеликих фермерських господарств це була б добра підтримка», — вважає член делегації Микола Зінчук. П’ятиденні навчально–демонстраційні курси «Добра практика», які проходять у рамках проекту з липня 2014 року, складаються з п’яти послідовних поїздок на територію Люблінського воєводства і охоплюють широкий тематичний спектр: садівництво, ягідництво, овочівництво, органічне виробництво. Наразі органічне виробництво – ще зовсім нова сфера для Волині. В нашій області майже немає виробників екологічно чистої продукції, незважаючи на те, що це — хороший шанс для малих і середніх виробників отримати вищі доходи.