Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

КОЛИ СЛІДСТВО ВЕДУТЬ НЕПРОФЕСІОНАЛИ

За минулий рік загальна злочинність в області зросла на 44,1 відсотка. Більше стало таких злочинів, як умисні вбивства (12 проти 6 у 2002 році), розбійних нападів (20 проти 12)...

На запитання кореспондента “Волині” відповідає прокурор м.Луцька Руслан Чернота

-Руслане Миколайовичу, що можна сказати про роботу правоохоронних органів міста за підсумками минулого року?

— Прокуратура міста проаналізувала стан злочинності й корупції за минулий рік. Загальна злочинність зросла на 44,1 відсотка. Більше стало таких злочинів, як умисні вбивства (якщо в 2002 році їх було вчинено шість, а торік — уже вдвічі більше), розбійних нападів (було відповідно 12, стало 20), грабежів (161 і 483). Збільшилось також злочинів, пов’язаних з наркотиками, нанесенням тяжких тілесних ушкоджень. Добре, що стало менше таких злочинів, як незаконне заволодіння транспортними засобами.
— На жаль, чимало злочинів залишаються нерозкритими. Які причини?
— Стан розкриття злочинів, особливо тяжких, викликає у мене серйозну стурбованість. Такий поширений вид злочину, як крадіжки власного майна громадян з квартир, розкривається менш як на третину, а у 2002 році цей показник становив майже 50 відсотків. Вина за це лягає насамперед на відділ карного розшуку міськвідділу міліції. Однією з основних причин такої ситуації є несвоєчасне порушення кримінальних справ. Для виявлення можливих слідів злочину не застосовується криміналістична техніка, недосконало проводяться першочергові слідчі дії. Послабилась також профілактична робота. Нерідко проявляють пасивність працівники слідчого апарату, дільничні інспектори міліції щодо виявлення причин й умов, що призводять до злочинів і правопорушень.
Прокуратура міста вказувала на порушення законності в органах внутрішніх справ при реєстрації і вирішенні заяв та повідомлень про злочини, низьку якість досудового слідства в міськвідділі міліції. Питання попередження і розкриття злочинів аналізувалося на міжвідомчих та координаційних нарадах керівників правоохоронних органів міста, проведених прокуратурою. За нашими постановами 92 посадові особи органу внутрішніх справ притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
— Знаю, що прокуратура міста скасувала ряд постанов про відмову в порушенні кримінальних справ. Чому виникають такі ситуації?
— Торік було скасовано 67 таких постанов і водночас порушено кримінальні справи. Переважно вони стосуються крадіжок з квартир, нанесення особам тяжких побоїв, грабежів тощо, а також порушено чотири кримінальні справи про незаконне заволодіння автотранспортом. Чому так сталося? Річ у тому, що дослідча перевірка по таких матеріалах проводилася поверхово, обмежувалась тим, що від потерпілих брали лише формальні пояснення, подавались рапорти, що опитано ряд осіб. Наприклад, у міськвідділ міліції звернувся громадянин Месник із заявою про те, що на вулиці Мазепи двоє невідомих осіб заволоділи його автомобілем “Сіат”. Через два дні після цієї заяви оперуповноважений відділу карного розшуку відмовив у порушенні кримінальної справи. Таке рішення було прийнято на тій підставі, що Месник звернувся із зустрічною заявою, в якій просив справи не порушувати, він ні до кого не має претензій і сам вияснятиме ситуацію. За словами дружини заявника, чоловік написав таку заяву тому, що працівники міліції запевнили його — автомобіль знайдено й нема потреби розшукувати осіб, котрі вчинили злочин. Прокуратура міста скасувала постанову про відмову і за фактом незаконного заволодіння автомобілем порушена кримінальна справа.
Торік прокуратура порушила також 15 кримінальних справ за фактами пограбувань громадян і з приводу розбійного нападу. Декілька таких справ з обвинувальними висновками вже скеровано до суду.
Перевірками виявлено суттєві порушення кримінально-процесуального законодавства, поверхове проведення слідства, незаконне припинення провадження справ, недоліки в організації розшукової роботи. Прокуратура скасувала 234 незаконних постанови про зупинення досудового слідства, проведеного з порушенням законодавства. Аналіз цих справ свідчить про те, що слідство проводиться поверхово, особливо під час проведення огляду місця подій. Немає належної взаємодії між відділами карного розшуку, дізнання, слідчого і дільничних інспекторів, а тому не можна розкрити злочинів, допускається тяганина в розгляді справ. Насторожує і те, що взагалі не виявляються причини й умови, що сприяють злочинності.
— Ви говорили, що у місті зросла кількість умисних вбивств. Чому?
— Торік вбивці позбавили життя дванадцять громадян. За винятком одного, ці злочини розкриті. Вбивства вчиняються на грунті неприязних стосунків і в кожному випадку ситуація майже ідентична: переважно разом розпивають спиртне, потім з дріб’язкового приводу виникають сварки, що закінчуються бійкою. А фінал сумний — ножове поранення або численні тілесні пошкодження в голову або інші важливі органи. Убивці нерідко вже відбували покарання в місцях позбавлення волі. Тому дуже важливо проводити профілактичну роботу міськвідділу внутрішніх справ, зокрема, дільничним інспекторам. Тепер проходить паспортизація усіх будинків, у яких буде відмічено схильних до правопорушень осіб, виявлені різні притони тощо. Це дасть змогу дільничним інспекторам знати реальну ситуацію і проводити профілактику. Головне, щоб ця добра справа не була заформалізована.
— Руслане Миколайовичу, які бачите шляхи зниження злочинності? Що потрібно зробити для того, щоб кожен злочин був розкритий, а той, хто його вчинив, поніс заслужене покарання?
— Як прокурор міста я за репресивні заходи, надані нам законом для того, щоб розкрити злочини. Що маю на увазі? Проводити обшуки по кримінальних справах, виявляти майно, нажите злочинним шляхом, і затримувати підозрюваних у вчиненні злочину. Опісля звертатись до суду для обрання запобіжного заходу — взяття під варту. На мій погляд, нинішній Кримінальний кодекс досить ліберальний і суди за ряд злочинів не виносять вироку з реального позбавлення волі. Тепер дуже поширена рецидивна злочинність. Грабують, вчиняють квартирні крадіжки особи, котрі вже відбули покарання за такі злочини. Отже, для них умовна міра покарання зовсім недостатня.
Я загострив увагу правоохоронних органів на тому, що результат нашої роботи завершується в суді, отож повинен бути оперативний супровід кримінальної справи аж до винесення вироку. Це дасть змогу запобігти випадків, коли потерпілі, свідки змінюють покази. А відбувається це тому, що зацікавлена сторона всіляко впливає на них, вдаючись навіть до підкупів. Слідчі, скерувавши справу до суду, повинні цікавитись її ходом і при потребі допомагати судді навіть привести на судовий розгляд свідка або потерпілого. На жаль, така зацікавлена співпраця ще не стала нормою оперативної роботи.
— Прокурор веде прийом громадян. З якими скаргами найчастіше звертаються до вас люди?
— Багато звернень з приводу порушень конституційних прав людини, зокрема, житлових, невиплати зарплати, різних допомог тощо. Часто доводиться відмовляти в задоволенні справедливої скарги, але водночас роз’яснюємо заявнику його право звернутися з позовом до суду. Річ у тому, що відповідно до Закону України “Про прокуратуру” таких повноважень тепер ми не маємо. Лише у випадках, коли особа через свої фізичні вади або матеріальний стан чи з інших поважних причин не може відстояти інтереси в суді, прокуратура подає позовну заяву в судові органи.
Ще один приклад. Якось до прокурора міста звернувся громадянин Регещук зі скаргою на те, що працівники податкової міліції незаконно затримали на території Луцького району автомобіль з продуктами харчування. Обставини затримання з’ясував прокурор району, а прокуратура міста внесла протест на дії податківців, бо авто затримали безпідставно.
— Руслане Миколайовичу, чи вистачить у вас сміливості закликати до порядку керівника високого рангу, який порушив закон?
— Я чітко дотримуюсь вимог чинного законодавства і відстоюю позицію, що перед законом усі рівні, незалежно від службового рангу. Якщо виникне такий прецедент, то я зроблю все, щоб той високий посадовець поніс заслужене покарання. Однак органи внутрішніх справ майже не виявляють серед таких осіб порушників закону.
Бесіду вів Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel