Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ЗАТЯГУВАТИ ПОЯСИ ЧИ ПЕТЛЮ НА ШИЇ?

До нового року залишилося зовсім нічого — якихось два тижні. Завжди у ці дні українці активно обговорюють, яку суму доведеться затратити на святковий стіл, що приготувати. Але сьогодні інші проблеми — як вижити...

До нового року залишилося зовсім нічого — якихось два тижні. Завжди у ці дні українці активно обговорюють, яку суму доведеться затратити на святковий стіл, що приготувати. Але сьогодні інші проблеми — як вижити. Адже ціни на ринках і в магазинах ростуть, а зарплати, пенсії — на місці. І піднімати їх ніхто не збирається. У 2015 році, судячи зі сказаного прем’єр–міністром України Арсенієм Яценюком із парламентської трибуни, нам доведеться скрутно

Євгенія СОМОВА,
редактор відділу соціального захисту газети «Волинь–нова»


Минулого тижня Верховна Рада схвалила програму дій уряду, яка пропонує українцям затягнути пояси. До цього, звісно, нам не звикати. Але ж на цей раз уже доведеться, як дехто по–злому жартує, затягувати пояс на шиї. Надто вже жорсткі заходи економії прописані у робочому варіанті державного бюджету, який потрапив у засоби масової інформації. І стосуються вони усіх. Найбільше вдарять по найбідніших — тих, хто рахує кожну копійку. Адже пропонується скоротити витрати на соціальну сферу. Зокрема, відмінити пільги всім, крім малозабезпечених, забрати надбавки у вчителів і викладачів вишів, працівників культури, стипендії у студентів, крім сиріт та інвалідів. Для спудеїв це буде трагедією. Особливо для тих, котрі не можуть розраховувати на фінансову підтримку з дому і живуть на державні гроші. Відтепер їм доведеться жити впроголодь або шукати підробітки, бо ж яка наука на голодний шлунок?
Скорочення шкіл, дитячих садків у сільській місцевості, де виховується, навчається менше 30 дітей, теж, думається, буде сприйнято неоднозначно. Адже призведе до вивільнення великої кількості вчителів, а отже, зростання безробіття, рівень якого у селі й так високий. Постраждати від економії коштів можуть і судді, силовики, прокурори, держслужбовці… Зменшення розміру пенсій із 70 до 60 відсотків перші, можливо, не помітять. Для них кілька сотень гривень, які не отримають, — дрібниця. А ось для держслужбовців це таки гроші. Адже їхня пенсія знизиться у середньому більш як на 370 гривень. І ще про один негативний момент зниження пенсій цій категорії українців. Зарплата держслужбовців, особливо тих, які тільки починають працювати, мала. І для багатьох із них вища пенсія, ніж у рядових громадян, є аргументом, чому залишаються на службі. А коли її не буде? Хто захоче працювати на зарплату трохи більшу за прожитковий мінімум, яка, до того ж, постійно знецінюється? Хоча, може, і захоче. Адже вакансій на ринку праці мало, а їсти хочеться всім.
Але чи не найбільш дражлива новина — підвищення пенсійного віку для всіх до 65 років. Якби ж то підняли його на один—два роки, народ, можливо, проковтнув би гірку пігулку і не закашлявся. Але тут пропонують працювати ще п’ять років! Більшість українців можуть не дочекатися пенсії, бо не живуть у багатій Німеччині чи Швейцарії, де і рівень життя, і медичне обслуговування значно вищі, ніж у нас. Спротив населення викличе, думається, й спроба забрати 10 відсотків пенсії у тих, хто працює. Адже більшість людей продовжують трудитися не від доброго життя — пенсії не вистачає навіть на елементарне — харчування, ліки, комунальні послуги.
Нас переконують, що витрати з держбюджету потрібно скорочувати, в тому числі й на соціальні потреби. Інакше, мовляв, державу чекає дефолт. Треба. Але чомусь, як завжди, у нас починають шукати кошти для наповнення казни не там, де вони є. Замість того, щоб забрати хоча б по мільйону в олігархів, які розвинули свій бізнес на народних грошах, відібрали у нас те, що було створено нашою працею, уряд залазить у гаманці бідняків. Мав би на це моральне право, якби економив на собі — скоротив державний апарат, зменшив кількість депутатів, якби народні обранці відмовилися від лікування у «Феофанії».
Зрештою, населення, яке щоразу зі стрибком долара стає все біднішим, підтримало б уряд, його програму жорсткої економії, якби бачило, що в державі проводяться реальні реформи для поліпшення життя. Без них, легалізації тіньового бізнесу, збільшення оподаткування багатих народ навряд чи зрозуміє його. І тоді слід чекати протестів бюджетників і пенсіонерів. А цим неодмінно скористаються пропутінські сили в Україні.
Telegram Channel